Bojkott: egy magánszemély bejelentése

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Garai Róbert színművész, aki az antifasiszta megmozdulások szereplőjeként is jól  ismert, az alábbi nyilatkozat közzétételére kérte a médiát:

“Garai Róbert színművész, rendező , mint pályázatnyertes magánszemély, lemondok a Civil Alap pályázatán elnyert kétmillió-ötszázezer forintról, amely összegből az Emlékévre ,,Zsidó mezőkön – zsidó mezőkről” című kamaraszínházi produkció létrejöttét terveztem, kilenc előadást, amelynek helyszíne a Spinoza ház lett volna.

E támogatást arra kértem – s ez a pályázatomban is hangsúlyosan szerepelt – hogy a kibeszéletlen múltat felmutatva, azt a folyamatot, amely a numerus clausustól a zsidótörvényeken át elvezetett a népirtásig, a színház sajátos művészi eszközeivel idézzem meg, katarzisával – elsősorban az ifjúság számára – átélhetővé tegyem.

Előadásomra kitűnő művészeket kértem fel, hogy méltó módon tegyünk egy kavicsot az üldözött, kifosztott és elpusztított ártatlanok képzeletbeli sírjára.

A kormány történelemhamisítása azonban mélyen sérti az áldozatokat, hittestvéreimet, családomat és személyemet, mint túlélőt. A tervezett emlékműben megnyilvánuló hazugság, Szakály Sándor cinizmusa, Boross Péter arcpirító, a magyar zsidóságot kioktató kijelentései, Schmidt Máriának a Horthy korszakhoz való vonzódása, és ebből fakadó téveszméi világosan mutatják, hogy a jelenlegi kormányzat az Emlékévet a történelem átírására szeretné felhasználni.

Ezért az elnyert támogatást nem kívánom igénybe venni, azt visszautasítom.

Garai Róbert színművész

Budapest 2014. február. 10.”

[popup][/popup]