Egy kő, egy név, egy emlékezet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Stolpersteine / Botlatókövek 2015

botlatókő

56 helyszínen – 77 kő lehelyezése Budapesten, Nagykanizsán és Szegeden, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és civilek szervezésében.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület tisztelettel meghívja Önt a Budapest Jazz Clubban (Budapest XIII. ker., Hollán Ernő u. 7.), 2015. július 21. kedd, 18:00 órakor tartandó sajtórendezvényére, ahol tájékoztatás adunk „Stolpersteine – Botlatókövek 2015” c. eseménysorozatunkról.

Az eseményen jelen lesz: Gunter DemnigLatorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt ügyekért felelős helyettes államtitkára; Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökeKirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke. Közreműködnek: Magyar Bori – ének; Kardos Dániel – gitár.

Stolpersteine a német nyelvben botlatókövet jelent, de a kifejezés nem csupán a fizikai értelemben vett megbotlásra utal, hanem arra is, amikor elakadunk egy gondolatnál, és nem tudunk továbblépni. Gunter Demnig német képzőművész 2015. július 19-én Budapestre érkezik, ahol a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében a következő napokban (július 20-21-én) 32 helyszínen összesen 44 botlatókövet helyez el. Július 22-én Szegeden, 23-án pedig Nagykanizsán tesz le botlatóköveket,a két vidéki városban 24 helyszínen összesen 33 darabot, a holokauszt zsidó és roma áldozatainak emlékére. Köszönjük a támogatást Magyarország Miniszterelnökségének és a közreműködő önkormányzatoknak és polgármestereinek.

1943 és 1945 között emberek milliói tűntek el Európa városaiból, falvaiból – legtöbbször anélkül, hogy bármi nyom maradt volna utánuk. A botlatókövek ezeket a hiányzó nyomokat teszik újra láthatóvá.

Egy embert csak akkor felejtenek el végleg, ha nevét is elfelejtik – vallja a művész, aki a köveket maga helyezi el, sőt, azokat furgonjával maga szállítja a helyszínre. A kölni művész kis betonkockára applikált réztáblába vési az elhurcoltak nevét, születésük, valamint meggyilkolásuknak helyszínét és időpontját. Az így készült botlatókövet az áldozat utolsó – még szabad akaratából választott – lakhelyének bejárata előtt a járdába illeszti. Arról szó sem lehet, hogy a kőletétel rítusát átengedné másnak, hiszen ez része művészi tettének. Mára Európa-szerte több ezer ház bejárata előtt „botolhatnak” bele a városok és falvak lakói a környékükről elhurcolt szomszédok személyes történetébe. Elhaladva a botlatókövek mellett egy pillanatra érzékelhetővé válik az addig történelmi múltba utalt rettenet, és az ismeretlen nevek mögött tragikus sorsok rajzolódnak ki. A szöveg egyértelmű, a kő elmozdíthatatlan.

2005 októberében Gunter Demnig a Stolpersteine projektért megkapta a német állam legmagasabb kitüntetését, a Német Szövetségi Köztársaság érdemrendet (Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland). 2006 augusztusában a művészt Köln díszpolgárává avatták. Magyarországon, 2007 tavaszán indult útjára a Stolpersteine akció.

A „Stolpersteine – Botlatókövek 2015” akció létrejöttében közreműködtek és dolgoztak: Zachor Alapítvány, Nagykanizsai Zsidó Hitközség, Rozgonyi úti Általános Iskola (Nagykanizsa), Takáts Annamária, Böröcz László, Schmal Alexandra, Langfeld Áron, Deák Andrea és Pjeczka Edina és civilek.

Kérjük, hogy részvételi szándékát a [email protected] E-mail címen jelezze.

 

[popup][/popup]