Egy befejezetlen film

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A 2010-ben készült Egy befejezetlen film dokumentumalkotás az igazságot keresi egy rejtélyes, 1942-ben készült náci propagandafilmmel kapcsolatban, amelyet a varsói gettóban forgattak.

Egy befejezetlen film

A film gondosan beállított, fiktív jelenetekben hasonlította össze a gettóban állítólagosan luxusban élő zsidók körülményeit a gettón kívül nyomorban és rettegésben élő zsidókéval. Az utóbbi jelenetek a valóságot mutatták.

A világháborút követően filmesek és múzeumok is felhasználtak részleteket a félkész náci propagandafilmből, nem tudván a manipulációról, amivel a felvételek készültek. E filmipari csalás tehát feledésbe merült, és a képsorok történelmi valóságként ivódtak bele a nézők tudatába.

Yael Hersonski fimjében megszólalnak hajdani gettólakók és az egyik egykori német operatőr is beszél saját szerepéről a forgatásban. A néző tehát kénytelen újragondolni, hogy vajon helyes-e automatikusan igazságként elfogadni bármit, amiről fénykép vagy film készül, és vajon pontosak-e ismereteink a történelmi múltról.

Az Egy befejezetlen film-et jövő hét szerdától vetítjük a Puskin Moziban az Izraeli Filmhét keretein belül!

Angol nyelvű előzetes itt.
Bővebb információ az Izraeli Filmhét programjáról itt.

[popup][/popup]