Égragyogás – ejtőernyős ugrás és zarándokút Szenes Hanna emlékére

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Multinacionális ejtőernyős ugrásra került sor a jisuv (az Izraelt megelőző brit mandátum területén élő zsidó közösség) ejtőernyőseinek emlékére Szenes Hanna születésének 100. évfordulóján Szlovéniában.

Fotó: Ejtőernyős ugrás Szenes Hanna emlékére – az egykori ugráshoz közeli helyszínen (Fotó: Izraeli Védelmi Erők)

Az Égragyogás – egyik leghíresebb verse előtt tisztelegve (Eli, Eli) -, néven futó küldetés részeként megismételték Szenes Hanna és zsidó harcos társai ejtőernyős ugrását – írja az ujkelet.live.

A négynapos küldetés során a küldöttség Szlovéniába, Horvátországba és Magyarországra látogat.

A történelmi ugrás rekonstrukcióját a szlovén katonai repülőtéren hajtották végre, közel ahhoz a helyhez, ahol Szenes Hana 77 évvel ezelőtt ejtőernyővel a nácik által megszállt Európába érkezett.

Hétfőn az első szakaszban nyolc izraeli ejtőernyős ugrott ki 12 000 láb magasságából. Az ugrásokat több körben végezték, és négy másik ország ejtőernyősei – Magyarország, Szlovénia, Horvátország és Anglia – is részt vettek benne.

A második szakaszt kedden reggel hajtották végre, a küldöttség tagjai közül mintegy százan, beleértve az Izraeli Védelmi Erők mélységi hadtestének vezetője, Itai Virov vezérőrnagy és az ejtőernyős dandár parancsnoka, Juvál Gaz alezredes és más parancsnokok vettek részt benne.

Az ugrás után a résztvevők mindannyian különleges emlék kitűzőt kaptak, felhővel és villámcsapással jelölt szárnyak formájában, utalva az „Eli, Eli” szövegére.

Ezt követően a küldöttség a Draga város melletti erdőkben a jisuv ejtőernyősei, köztük Szenes Hanna által követett úton haladt.

Szerdán emlékművet állítottak a jisuv ejtőernyősei emlékére, akik bátran harcoltak a második világháború alatt. Az emlékmű Csáktornyán azon a helyen áll, ahol Szenes Hannát bebörtönözték.

Az utazás utolsó napján, csütörtökön a magyar zsidóságon és a helyi zsidó közösséggel való találkozáson lesz a hangsúly. Az utazást Szenes Hanna első sírjánál, a Kozma utcai temetőben zárják, párhuzamosan az izraeli Diaszpóra Múzeumban rendezett ceremóniával.

Teljes cikk

[popup][/popup]