Egerben újra lesz zsidó hitközség

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ennek alapjain dolgozik az Egri Zsidó Kulturális Egyesület és Markovics Zsolt miskolci főrabbi – írja az egerhirek.hu. Radó István, a civil szervezet elnöke szeretné feléleszteni az egykoron virágzó zsidó szellemiséget, kulturális és vallási tevékenységet, amely a hevesi vármegyeszékhelyen működött a Holokauszt előtt.

A régi egri zsinagóga 1967-ben

A helyi zsidóság mindig is hasznos tagja volt a hevesi vármegyeszékhelynek, szellemiségével és kulturális tevékenységével vagy ipartelepítéssel, kereskedelmi fellendüléssel járult hozzá a város fejlődéséhez – emlékeztet a TV Eger összeállítása.

Az egyesületi elnök hozzátette, az Egri Főegyházmegyével is jó kapcsolatot ápol a Zsidó Kulturális Egyesület, a katolikus egyházközség helyet is biztosítana a helyi zsidó gyülekezetnek.

Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija örült a megkeresésnek, vállalva az egri gyülekezet vallási felügyeletét. A főrabbi hozzátette, bár a főünnepek alkalmával Miskolcon fog tartózkodni, reméli, hogy már a kezdetekkor is pénteken össze tud jönni a közösség, és szombatköszöntő Istentiszteletet, valamint heti tóraszakasz magyarázót tudnak tartani.

[popup][/popup]