Dubaji rendőrfőkapitány: a Hamász vezetője elmehet a pokolba

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Dhahi Khalfan Tamim altábornaggyal, Dubaj rendőrfőkapitány-helyettesével 2020. szeptember 1-jén interjút készített a kuvaiti Diwan Al-Mullah Online TV.

Dhahi Khalfan Tamim altábornagy egy 2015-ös felvételen

Az interjúban Tamim elmondta, hogy Törökországgal és Iránnal ellentétben Izrael soha nem fenyegette az Öböl menti államokat, továbbá az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti megállapodás elsősorban az Öböl-térség biztonságát és stabilitását szolgálja.

“Segítséget kérünk bárkitől, aki segíthet a biztonság és stabilitás elérésében a régióban. Izrael soha nem fenyegetett minket. [Recep Tayyip] Erdogan [török elnök] megtette. Irán [jelenleg is] fenyeget minket” – mondta Tamim a Middle East Media Research Institute (MEMRI) fordítása szerint.

“Tehát senki sem mondhatja, hogy az ilyen megállapodások nem szolgálják a régió stabilitását. Az első dolog, amit a megállapodás tesz, hogy elsősorban az Öböl-térség biztonságát és stabilitását szolgálja”.

Tamim szerint a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász képtelen döntést hozni a palesztin ügy megoldása érdekében, és ha “méltó vezető” lenne, akkor már megoldotta volna a palesztin problémát vagy lemondott volna.

“Elképzelhető, hogy az államfők döntése arról, hogy aláírnak-e vagy sem egy megállapodást egy adott országgal, Mahmúd Abbász jóváhagyásától függne? Elképzelhető, hogy egy elnök vagy egy miniszterelnök [a döntéseit] Mahmúd Abbászhoz kösse? Abbász maga sem képes döntést hozni a [palesztin] ügy megoldása érdekében, sem pedig tárgyalni arról, hogy előre vagy hátra lépjen-e. Ha Abbász méltó vezető lenne, megoldotta volna a palesztin problémát, vagy lemondott volna. Én mondom neked. Történelmi felelőssége volt elérni azt, amit egy bizonyos időszak alatt el kellett volna érni, vagy lemondani az elnöki posztjáról”.

Tamim szerint aligha várható el az Öböl menti államok közvéleményétől, hogy a palesztinokat részesítse előnyben, ha a mecsetjeikben ezeknek az országoknak az elpusztításáért imádkoznak.

„A [palesztin] mecsetekben tartott pénteki imák alatt Allahért imádkoznak, hogy elpusztítsa az Öböl-államokat, az Egyesült Arab Emírségeket, Szaúd-Arábiát stb. Hogyan várhatod el az Öbölbeli közvéleménytől – még a kormányok véleménye előtt is -, hogy ne legyen ellenük?”

Teljes cikk

[popup][/popup]