Dr. Meir Litvak a Közel-Keleti erőviszonyokról

Írta: kki.gov.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Dr. Meir Litvak, a Tel Aviv Egyetem Közel-keleti Tanulmányok Intézetének professzora The Arab Earthquake: State Disintegration and Sectarian Warfare címmel tartott előadást a KKI-ben.

meirlitvak3A Külügyi és Külgazdasági Intézet és Izrael Állam Nagykövetsége szervezésében kedden előadást tartott Dr. Meir Litvak, a Tel Aviv Egyetem Közel-keleti Tanulmányok Intézetének professzora. Mint előadásában kifejtette, a Közel-Keleten a jelenlegi folyamatokban három állam játssza a főszerepet: Irán, Szaúd-Arábia és Törökország. A térségben Irak volt a szunniták egyik erőközpontja, ám a 2003-as invázió hatására felborult az egyensúly a síiták és a szunniták között a Közel-Keleten.

Ebben a helyzetben a professzor szerint Szíria stratégiailag fontos lett, főleg Irán számára, ami anyagilag és katonailag is támogatta Bassár el-Aszad rendszerét. Az ország ugyanakkor a regionális vezető pozícióra törekvő Törökország számára is fontos és az ellenzék egyes frakcióit támogatja. Iránnal kapcsolatban megjegyezte: az Egyesült Államok Iránt tartja a legstabilabb államnak a térségben, ezért közeledés tapasztalható.

A radikális iszlamista szervezetekkel kapcsolatban Dr. Meir Litvak kifejtette: az Iszlám Államot létrehozó szalafista szervezetek számára a síiták a legnagyobb ellenség, így számukra sokkal fontosabb célpont az iraki síiták és az Irán által támogatott szervezetek. A Szaúd-Arábiához köthető szalafista szervezetek számára Szíria kulcsfontosságú , míg az Iszlám Állam (ISIS) számára Irak, ezen belül is Bagdad szimbolikus jelentőséggel bír, ezért céljuk a síiták eltüntetése a területről.

Forrás: Külügyi és Külgazdasági Intézet

[popup][/popup]