Dokumentumfilm a holokauszttrauma öröklődéséről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A traumák öröklődéséről szól a Born In Auschwitz című film.

“Nem tudtam érzelmeket mutatni” – mondja Angéla, az Auschwitzban született anya. “Túlélőket akartak nevelni” – mondja a lánya, Kati.

Öt évnyi munka után debütál a Spektrumon Cseke Eszter és S. Takács András, azaz az On The Spot párosának egész estés dokumentumfilmje, a Born In Auschwitz. A filmet a holokauszt nemzetközi világnapján, január 27-én mutatja be a csatorna. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal, megszakítás nélkül láthatják a nézők – írja a kreatív.hu

A Born In Auschwitz főszereplője, Angéla 1944 decemberében, néhány nappal karácsony előtt született az auschwitzi haláltáborban, egy kilóval. Mivel a zsidó újszülöttekre vagy a gázkamra, vagy a hírhedt Dr. Joseph Mengele halálos kísérletei vártak, a kisbabát édesanyjának öt hétig kellett rejtegetnie a nácik elől a barakkban, míg fel nem szabadították a tábort 1945. január 27-én. A csodával határos történetet, amely a film kiindulópontja, archív felvételekkel és különleges animációval keltette életre az On the Spot kreatív csapata. Az animációs stábbal arra tettek kísérletet, hogy a film elején a magzat szemszögéből mutassák meg, milyen hatásokat érzékelhetett Auschwitzból egy születendő baba az édesanyja hasában.

Born In Auschwitz (Születési helye: Auschwitz)

A Born in Auschwitz középpontjában egy örökölt családi trauma áll. Az abból való felépülés lehetőségét a szülő-gyermek kapcsolatban keresik. 1944 májusában e…

A film azonban a trauma öröklődésének kérdést is feszegeti: a film másik főszereplője Angéla lánya, Kati is, aki megpróbálja megállítani a háromgenerációs traumát, amely egész gyerekkorára rányomta bélyegét.

A Kanadában élő anyával és lányával öt éven át öt országban forgattak a filmesek. Több mint negyven év után visszatértek velük szülőhazájukba, Magyarországra, elutaztak Németországba, Izraelbe és Lengyelországba, ahol Ferenc pápa is fogadta őket, miután történelmi látogatást tett Auschwitzban.

A film nem csak európai koprodukció eredménye, de egész Európában szinte egyidőben mutatják be. A Spektrum Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban, míg Németországban, Ausztriában, Svájcban és Franciaországban a legrangosabb európai köztelevízión, az ARTE-n premierezett a film január közepén.

Teljes cikk

[popup][/popup]