Disznótetem a rabbi lakása előtt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy disznó tetemét helyezték egy New Jersey-i rabbi lakása elé sabatkor.

Lakewood-New-Jersey (Forrás: Wikimedia commons)

New Jersey állam rendőrsége nyomozást indított a gyűlölet-bűncselekménynek minősülő ügyben.

A súlyos incidens Lakewood városában történt szombatra virradóra, éjfél és reggel hét óra között. A sertés a zsidók zaklatásának hagyományos eszköze; közismert, hogy vallásuk tiltja a disznóhús fogyasztását.

Greg Myer, a város rendőrfőnöke a helyi újságnak azt nyilatkozta, hogy az esetet előítéletes bűncselekményként („bias crime”) kezelik, és kijelentette: „Nem tűrhetjük el az ilyen megnyilvánulásokat városunkban.”

A Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) New Yorki és New Jersey-i szervezete és a helyi zsidó közösség élesen elítélte a cselekményt. Moshe Zev Weisberg rabbi gyáva és aljas lépésnek nevezte, amely nem csupán a zsidó közösséget, de az egész várost sérti; éles ellentétben áll az amerikai normákkal.

Az ADL által gyűjtött adatok szerint az Egyesült Államokban elkövetett antiszemita incidensek számát tekintve New Jersey állam közvetlenül New York City-t követte 2019-ben. A zsidók kárára New Jerseyben elkövetett 345 bűncselekmények közül 39 történt Lakewood városában: antiszemita graffitik, online fenyegetés, zaklatás és gyalázkodás.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:rabbilakás, sertéstetem

[popup][/popup]