Digitális tömegpszichózis

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Amerikában történelme van az erőszakba torkolló tüntetéseknek. Az elmúlt évtizedekben számos hasonló tört ki etnikai kérdések kapcsán. A mostani tüntetéshullám azonban más, mint a többi: az elit egy része tűri, sőt támogatja az erőszakot. A veterán publicista szerint a közélet egyre inkább olyan, mint az internet pöcegödre.

Forrás: Wikimedia

„Érthető, ha valakit résztvevőként hatalmába kerít a tömeg. A nagyvállalati irodákba azonban nem ér el a hisztéria, de még a Molotov-koktélok sem. Akkor hát miért fordítanak mégis hátat a törvényességnek, és miért támogatják a tömeget? Mi változott a hatvanas évek óta, mitől olyan nehéz ma a politikai, a gazdasági és a kulturális elitnek elítélnie az erőszakot és a törvénytelenséget?” – mereng Frank Miele veterán publicista a RealClearPolitics véleményrovatában – idézi a metazin.hu.

Mi változott néhány évtized alatt, mi magyarázza az elit szimpátiáját a törvénysértő és erőszakos tömeggel? Miele szerint az internet elterjedése. A politikai nyilvánosság egyre inkább olyanná válik, mint a közösségi oldalak és az internetes fórumok: a szélsőséges nézeteknek kedvező véleménygettóvá, ahol a józan észnek és a mértékletességnek nincs esélye. Ha valaki szembe mer menni a tömeg véleményével, annak virtuális lincselés lesz a jussa.

Ebben a hangulatban pedig érthető, hogy az elit is beáll a sorba, és meghajol a tömegpszichózis előtt. A nagyvállalatok jól felfogott üzleti érdekből biztosítják támogatásukról az erőszakba torkolló demonstrációkat: félnek, hogy ők maguk is céltáblává válnak, ne adj’ isten rasszizmussal vagy egyéb, imázsukat pusztító súlyos váddal illetik őket. Hasonló logikát követnek a politikusok is: ők sem mernek szembemenni velük, különösen a baloldaliak nem, ők ugyanis a tömegek dühén kívül az értelmiség haragját is kockáztatják.

Teljes cikk

Címkék:George Floyd, zavargások

[popup][/popup]