Deutsch Tamás bepanaszolta az amerikai nagykövetet az Európa Parlamentben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szorgalmasan pörög tovább a magyar kormánypárti propagandagépezet, újabb és újabb bőröket húzva le Gyöngyösi Márton – amúgy valóban vitatható – meghívásáról az amerikai nagykövet széderestéjére. A Civilhetes tudósít arról, hogy Deutsch Tamás hétfőn reggel körlevelet küldött az EP 704 képviselőjének és amelyben erős szavakkal támadja David Pressmant, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetét.

Deutsch Tamás önmagát a Fidesz delegáció fejeként jegyzi, levelében a magyar kormánypárti politikus élesen bírálja David Pressmant.

Deutsch a hosszú levelének már a tárgyában a budapesti amerikai nagykövet által a nyilvánosság előtt okozott botrányról ír, majd később arról, hogy David Pressman „megrázó” diplomáciai botrányt kavart, amely a magyarországi zsidó felekezetek „egyöntetű rosszallását” váltotta ki.

A fideszes politikus ezzel arra gesztusra utal, amikor április elején a zsidó húsvét, a pészah első napján hagyományos széder-vacsorán látta vendégül a Jobbik-Konzervatívok elnökét, Gyöngyösi Mártont az egyébként maga is kelet-európai zsidó gyökerekkel bíró amerikai diplomata. Deutsch ezt úgy interpretálja, hogy Pressman nagykövet egy szélsőjobboldali párt képviselőjét látta vendégül, és felidézi Gyöngyösi választási megfigyelői szerepét az úgynevezett Donyecki Népköztársaság kilenc évvel ezelőtti voksolásán.

Deutsch Tamás ezen felül természetesen nem mulasztja el felidézni a Jobbik-Konzervatívok elnökének 2012-es emlékezetes parlamenti felszólalását, melyben felszólította a magyar kormányt, hogy mérje fel azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.

A Fidesz EP-delegációjának vezetője ezután visszatér fő célszemély, az amerikai nagykövet bírálatára, és más szavakkal, de megismétli, hogy a magyar zsidó felekezetek „egységesen” elítélték Pressman „égbekiáltó gesztusát”, amely a nagykövet „teljes politikai vakságát mutatja”, és a zsidó szervezetek továbbra is fenntartják elhatárolódásukat Jobbik-Konzervatívoktól.

Deutsch ezt követően hosszasan idézi a kormánypártokhoz közeli Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját, aki szerint Gyöngyösi Mártont meghívni az Amerikai Nagykövetség széder-estjére olyan, mint vendégül látni egy pedofilt az óvodai nevelésről szóló konferencián, vagy meghívni a Ku-Klux Klánt a Martin Luther-nap megünneplésére.

Deutsch szerint Pressman baklövését súlyosbítja, hogy Gyöngyösi volt az egyetlen politikus vendég az eseményen, így a meghívással egyfajta kiváltságos státuszt biztosított az „antiszemita pártvezetőnek”, és ez legimitálhatja az antiszemita megnyilvánulását.

Tette felfoghatatlan – folytatja Pressman bűneinek felsorolását Deutsch Tamás – , hiszen

az Amerikai Egyesület Államok nagyköveteit mindig a legnagyobb tisztelet övezi Magyarországon, és a kormány, valamint a kormánypártok az egyik legerősebb szövetséges képviselőiként tekintenek rájuk

– írja Deutsch, aki ezen levele elküldése előtt öt nappal még – ahogy fent idéztük – úgy fogalmazott, hogy „Présembernek, miheztartás végett. Ennyi.”

Teljes cikk

[popup][/popup]