Deri: Rashida Tlaib Izrael iránti gyűlölete nagyobb, mint a nagymamája iránti szeretete

Írta: Szombat / ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Annak ellenére, hogy az izraeli belügyminiszter pénteken jóváhagyta beutazási kérelmét, Rashida Tlaib demokrata kongresszusi képviselőnő délután Twitteren bejelentette, hogy mégsem utazik Izraelbe, mert azzal meghajolna a zsidó állam „elnyomó és rasszista politikája előtt”.

Rashida Tlaib

„Győzelmem reményt adott a palesztin népnek, hogy valaki végre elmondja az igazságot az embertelen körülményekről. Nem engedhetem meg, hogy Izrael Állam ezt a fényt a megalázásommal elvegye és nagymamám iránti szeretetemet felhasználva meghajoltasson elnyomó és rasszista politikája előtt.”

„Nem az elhallgattatásom vagy a bűnözőként való kezelésem az, amit tőlem vár. Ez megölné egy részemet. Úgy döntöttem, hogy a nagymamám meglátogatása ilyen elnyomó körülmények között mindennel szemben áll, amiben hiszek – harc a rasszizmus, elnyomás és igazságtalanság ellen.”

Arije Deri belügyminiszter a következőt reagálta a bejelentésre:

„Rashida Tlaib kongresszusi képviselőnő épp most írta Twitteren, hogy nem utazik Izraelbe. Tegnap este egy levelet küldött nekem arra kérve, hogy engedélyezzem, hogy meglátogathassa a nagyanyját, aki a 90-es éveiben jár, mert ‘ez lehet az utolsó alkalom számomra, hogy lássam.’ Jóváhagytam ezt a humanitárius kérést, de úgy tűnik, hogy ez csak egy provokáció volt, amelynek célja, hogy rossz fényben tüntesse fel Izraelt. Izrael iránti gyűlölete nagyobb, mint a nagyanyja iránti szeretet.”

Tlaib csütörtök este levélben fordult Derihez:

„Szeretnék beutazási engedélyt kérni Izraelbe, hogy meglátogathassam rokonaimat, különösképpen a nagymamámat, aki a 90-es éveiben jár, és Beit Ur al-Fouqában él. Ez lehet az utolsó alkalom, hogy láthatom. Tiszteletben fogok tartani minden korlátozást és a látogatásom során nem fogom promótálni az Izrael elleni bojkottot. Köszönettel, Rashida Tlaib.”

Deri irodája péntek reggel azt nyilatkozta, a belügyminiszter a levél alapján úgy döntött, engedélyezi a képviselőnő belépését az országba. Valamint „kifejezte reményét, hogy tartja magát az ígéretéhez, és a látogatás csak humanitárius szükségletekre irányul.”

A Belügyminisztérium csütörtökön jelentette be, hogy Izrael nem engedélyezi Rashida Tlaib és Ilhan Omar demokrata kongresszusi képviselőnők belépését az országba BDS támogató tevékenységük miatt.

A döntést Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Jiszráel Katz külügyminiszter és Gilad Erdan közbiztonsági és stratégiai ügyekért felelős miniszterrel egyetértésben hozták.

„Izrael Állam tiszteletben tartja az Amerikai Kongresszust a két ország közötti szoros szövetség részeként. Elképzelhetetlen azonban, hogy Izraeltől elvárják, hogy beengedjen az országba olyanokat, akik ártani szándékoznak az országnak, még egy látogatáson keresztül is,” olvasható a nyilatkozatban.

Deri ugyanakkor azt mondta, ha Tlaib kérvényezné Júdea és Szamáriában élő családja meglátogatását, fontolóra venné az engedélyezését.

Cipi Hotovely külügyminiszter-helyettes a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva erősítette meg a hírt.

„Izrael döntött: nem tesszük lehetővé a Kongresszus tagjainak, hogy belépjenek az országba. Nem engedjük, hogy azok, akik megtagadják létezéshez való jogunkat a világban, Izraelbe jöjjenek. Alapvetően ez egy nagyon indokolt döntés.”

Egy izraeli törvény lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy megtagadják az országba való belépést azoknak, akik támogatják az ország elleni bojkottot. Azonban ha a Külügyminisztérium úgy ítéli meg, hogy a belépés megtagadása veszélyezteti Izrael külpolitikai kapcsolatait javaslatot tehet a Stratégiai Minisztériumnak és a Belügyminisztériumnak, hogy tegyen kivételt a politikai vagy diplomáciai személyekkel szemben.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön Twitteren a két kongresszusi képviselőnő kitiltására sürgette Izraelt.

„Nagy gyengeséget mutatna, ha Izrael engedélyezné Omar és Tlaib képviselők látogatását. Utálják Izraelt és minden zsidót, és nincs semmi, amit mondani, vagy tenni lehetne, hogy meggondolják magukat… Gyalázatosak!”

Teljes cikk

[popup][/popup]