Dél-Izrael: reggel óta rakétázik a Hamasz Gázából

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Kora reggel óta lövik Gázából Izrael déli területeit.

Több mint két tucat aknavető gránátot lőttek ki a Gázai övezetből Dél-Izraelre kedden kora reggel, három különálló támadás során, közölte a hadsereg. Az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a feszültség a gázai határ mentén.

Az első támadásra, mely az egyik legsúlyosabb a 2014-es gázai háború óta, nem sokkal reggel 7 előtt kerül sor a Sa’ar Hanegev és Eskol régiókban, amikor a szülők iskolába készültek vinni gyermekeiket.

A mintegy 25 lövedék többségét a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogta.

Az egyik lövedék egy üres óvoda kertjében landolt Eskol régióban, kevesebb mint egy órával a gyerekek érkezése előtt, nyilatkozta a közösség szóvivője.

Füst Gázában az izraeli válaszcsapás nyomán

Az Izraeli Védelmi Erők a korai reggeli támadásokra válaszul számos, a Gázai övezetben terrorista csoportokhoz tartozó pozíciókat bombázott, számolt be a helyi arab média.

A rakéták eddig három  izraelit sebesítettek meg könnyebben. Komolyabb anyagi kár nem keletkezett. A polgári védelem úgy instruálta az érintett helyeken élőket, hogy maradjanak mindig az óvóhelyek közelében.

Az óvóda kertje, ahol a rakéta landolt

Netanjahu kemény választ ígért a reggeli támadásokra.

Kilátásba helyezte, hogy “hatalmas erővel” fognak válaszolni a Gázából kedd reggel dél-izraeli közösségekre kilőtt több tucat aknavető gránátokra, amelyek közül az egyik egy óvoda udvarán csapódott be, alig egy órával a gyermekek érkezése előtt.

“Izrael nagyon súlyosnak tekinti a területe és közösségei elleni támadásokat a Gázai övezetbeli Hamász és Iszlám Dzsihád részéről,” – mondta Netanjahu egy északi régióban tartott konferencián, a sürgős biztonsági konzultációk előtt.

“Az izraeli hadsereg nagy erővel fogja megtorolni ezeket a támadásokat,” – tette hozzá a miniszterelnök. “Izrael mindenkivel súlyos árat fizettet, aki megpróbál károkat okozni az országnak, és úgy véljük, hogy a Hamász felelőssége, hogy megakadályozza az ilyen támadásokat ellenünk.”

 

 

Címkék:Gáza, rakéta, rakétatámadás

[popup][/popup]