December elsején nyílik a Herzl Központ

Írta: SZOMBAT - Rovat: Hírek - lapszemle

December elsején nyílik a jeruzsálemi Herzl Múzeum mintáját alapul véve a Herzl Tivadar Oktatási Központ, melynek az izraeli Kulturális Intézet ad otthont. A Központ legfőbb feladata az 1860-ban Budapesten született Herzl Tivadar – a modern Izrael megálmodója – életének és munkásságának bemutatása.

Herzl_Kozpont

2013. december elsején megnyitja kapuit a Herzl Tivadar Központ a budapesti Izraeli Kulturális Intézet épületében a Szochnut, a WZO (World Zionist Organisation), a Magyarországi Cionista Szövetség, a MAZSIHISZ, a MAZSÖK és a Keren Hayesod Alapítvány közreműködésével. A Budapesten megnyíló tudásközpont az első lesz a világon, mely a jeruzsálemi Herzl Múzeum mintáját alapul véve készül el. Célja, hogy hidat képezzen Izrael és Magyarország között, bemutatva a cionizmus történetét, annak magyar vonatkozásaira összpontosítva. A Központ – hasonlóan a Jeruzsálemben találhatóhoz – innovatív érintőképernyős oktatási rendszerrel lesz felszerelve, amely a lehető legkényelmesebb és leghatékonyabb ismeretszerző élményt biztosítja a Központ látogatóinak magyar, angol és héber nyelven. Az állandó információs anyag mellett 2014-től rendszeres egyetemi szintű programokon keresztül, előadások és konferenciák szervezésével szeretnék bemutatni a cionizmus történetének legfontosabb állomásait, magyar aspektusait és a jelenkori Izrael összetett valóságát.

A központ megnyitója alkalmából egész napos konferenciával várják a szervezők a látogatókat: műhelybeszélgetések, gyermekprogramok, hóra táncház, workshopok valamint előadások, melyek mind a cionizmus és a zsidó állam megalakulásának és jelenének témáját közelítik meg különböző perspektívákból. A kiállításhoz kapcsolódóan nyílik a Tegnap – a holnap inspirálója című plakátkiállítás is, melynek keretében a Cionista Világszövetség plakátgyűjteményéből válogatott 21 poszter kerül bemutatásra, melyek a modern Izrael megalapítása előtti és alatti időkből származnak.

A programokon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi weboldalon lehet: http://izionist.org/eng/budapest/

A megnyitó időpontja: 2013. december 1., 9:30-17:00

Helyszín: 1061 Budapest, Paulay Ede utca 1., Izraeli Kulturális Intézet

Az esemény Facebook-oldala itt.

[popup][/popup]