A Mazsihisz vallási bírósága (Bét Din) elmarasztalta Horovitz Tamás debreceni elnököt

Írta: diszpolgar.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyilvánosan bocsánatot kell kérni Horovitz Tamásnak és a Debreceni Zsidó Hitközség alelnökének, valamint a főrabbinak három debreceni hittestvérétől. Így határozott a legfelsőbb vallási bíróság a minap Budapesten. Egyben bejelentették, hogy a megsértett emberek polgári peres úton tovább érvényesíthetik kártalanításukat.

Az előzmények két esztendővel ezelőtt kezdődtek, amikor Horovitz Tamás, a DZSH elnöke mindenféle közgyűlési felhatalmazás nélkül 95 millió forint kölcsönt vett fel a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől. A jelentős pénzt fél esztendőre kapta, a határidő 2016. június 30-án lejárt, de még mindig tartoznak a debreceniek 35 millióval. Kiderült, hogy Horovitz Tamás becsapta a teljes országos elnökséget, ahogyan Heisler András elnök fogalmazott: „megvezetett bennünket”. Emiatt a debreceni vezetőt le is váltották országos alelnöki funkciójából.

A botrány kirobbanása után, az időközben megalakult ellenzék három tagját – Weisz Györgyöt, Deményi Györgyöt és Fohn Györgyöt – különböző vallási passzusokra hivatkozva felfüggesztették hitközségi tagságukból. Ez elsősorban belső politikai döntésnek minősül, mert a kizártak  így nem szavazhatnak, nem választhatók, vallási jogaikat mérsékelve gyakorolhatják. Más kérdés az, hogy a hármak hitközségi tagsága tehát szünetel, az éves tagdíjat pedig arcpirító módon idén márciusban elfogadták tőlük.

Időközben rendőrségi nyomozás is indult ügyészségi jóváhagyással a debreceni hitközséget érintve, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Horovitz Tamás az idén március 19-én megtartott közgyűlésen bejelentette, beszélt a nyomozás vezetőjével – utóbbitól megtudtuk, ez nem fedi a valóságot, nem is ismerik egymást – és az ügy március 26-án befejeződik, mindenki megnyugvására. Ehhez képest a DISZPolgár magazin úgy értesült, hogy a nyomozást két hónappal meghosszabbították, adathordozókat foglaltak le, és a MAZSIHISZ-től is jelentős dokumentumokat kért be a rendőrség.

A kizártak vallási bírósághoz fordulta, a bész din – ez a héber megnevezés – a múlt héten három főrabbi vezetésével – dr. Frőlich Róbert, Deutsch László és Schönberger András – mindenkit szeretett volna meghallgatni, de csak a három ellenzéki jelent meg, a debreceni vezérkar nem.

Mindezektől függetlenül, a közel négy órás meghallgatás után a felek április 5-én megkapták a rabbik állásfoglalását. A kilenc oldalas határozat jogerős, fellebbezni nem lehet és szinte minden pontjában elmarasztalja Horovitz Tamásékat.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]