De mi lesz Gázával a háború után?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bizalmasan felállított a belső szövetségi köréből egy kis létszámú csapatot, amely a háború utáni Gáza terveit készíti elő – tudta meg a Channel 13 című izraeli csatorna.

Netanjahu és Hanegbi egy korábbi képen (Fotó:Miriam Alster/ Flash90)

A csoport élén Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter áll, valamint a tagjai között vannak az Izraeli Védelmi Erők, a Moszad és a belbiztonságért felelős Shin Bet képviselői is – szemlézte a Times Of Israel cikkét a 24.hu.

Az üléseken többször részt vett Mike Herzog, az Egyesült Államok izraeli nagykövete is. A csatorna azt is tudni véli, hogy a testület idáig négy alkalommal ülésezett, továbbá, hogy a következő találkozóra várhatóan ezen a héten kerül sor.

A háború utáni időkről szóló terveket a biztonsági kabinet elé fogják terjeszteni.

A csatorna jelentése szerint Hanegbi az infrastruktúra újjáépítéséhez Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket hívná segítségül, míg Dermer az oktatás radikális reformját sürgeti, mondván, „kulturális változás nélkül Izrael rendre egy ellenséges lakossággal találja szemben magát”.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő a csatornának nyilatkozva elmondta, hogy az Egyesült Államok tud a csoport létezéséről, sőt, a Biden-kormány el is várja, hogy Izraelnek legyen terve arról, mihez kezd Gázával a háború lezárása után.

Washington a hírek szerint a háború mihamarabbi befejezését várja Izraeltől.

Netanjahu korábban arról beszélt, hogy az izraeli csapatok határozatlan ideig maradhatnak a Gázában, míg több izraeli tisztviselő egy ütközőzóna létrehozását sürgette, hogy távol tartsák a gázaiakat az izraeli határtól.

Az Egyesült Államok közölte, hogy nem fogja engedni Izraelnek, hogy ismét megszállja az övezetet, vagy még tovább szűkítse a már amúgy is rendkívül sűrűn lakott területet.

A hírre reagálva az izraeli hadsereg szóvivője elmondta: a védelmi erőknek kötelessége előre tekinteni, ám a végső döntés politikai szinten születik meg.

[popup][/popup]