Dávid király korából származó erődítményt találtak a Golánon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Először tártak fel Dávid király idejéből származó megerősített komplexumot (vaskor i.e. 11-10. század) a Golánon a Hiszpinben végzett régészeti ásatásokon.

Női alakot ábrázoló szobor (forrás youtube)

A régészek – tudósít az ujkelet.hu – úgy vélik, hogy az erődöt a 3000 évvel ezelőtt a Golán középső és déli részét uraló Gesúr királyság, Dávid király szövetségese építette a régió ellenőrzése érdekében. A Biblia szerint a királyság fenntartotta diplomáciai és családi kapcsolatait Dávid házával; Dávid egyik felesége Maáka, Talmi, Gesúr királyának lánya volt.

A feltárást egy új városrész építése előtt, Hiszpinben hajtották végre, amelyet a Lakás- és Építésügyi Minisztérium és a Golán Regionális Tanács finanszírozott, sok hiszpini és novi lakos, valamint katonai szolgálat előtt álló fiatalok részvételével.

A Fortified Building from the Time of King David is Discovered for the First Time in the Golan

A fortified complex from the time of King David (Iron Age, eleventh to tenth centuries BCE) was exposed for the first time in archaeological excavations carried…

„Az általunk feltárt komplexum stratégiai helyen épült a kis dombtetőn, az El-Al kanyon felett, kilátással a régióra, egy olyan helyen, ahol át lehetett kelni a folyón. A 1,5 méter széles erődfalak, amelyek nagy bazalt sziklákból épültek, körülölelik a dombot” nyilatkozta Barak Tzin és Enno Bron, az Izraeli Régészeti Hatóság nevében végzett ásatások vezetői. „Az ásatás során megdöbbentünk egy ritka és izgalmas lelet felfedezésén, ami egy nagy bazaltkő volt két szarvval rendelkező alak vázlatos metszetével, széttárt karokkal. Lehet mellettük egy másik tárgy is.”

Teljes cikk

[popup][/popup]