Cseh értelmiségiek bírálják az Izraelt pártoló cseh miniszterelnököt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bár megoszlanak a vélemények a közel-keleti izraeli-palesztin konfliktusról, nem szabad soha elfeledni, hogy ki az agresszor és ki az áldozat – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden Prágában, amikor találkozott a külföldi diplomáciai képviseletek vezetőivel. Hangsúlyozta, hogy Csehország a konfliktusban egyértelműen Izrael oldalán áll.

Petr Fiala

Több mint 80 ismert cseh közéleti személyiség ugyanakkor kedden nyílt levélben ezen álláspontja módosítására szólította fel a kormányt. A levél aláírói, köztük Anna Sabatová volt emberi jogi biztos, Václav Maly katolikus püspök vagy Tomás Halík népszerű katolikus pap – mindnyájan a Charta 77 nyilatkozat aláírói -, úgy vélik: a Fiala-kabinet egyoldalú, és nincs tekintettel arra, hogy a Hamász szélsőséges palesztin szervezet izraeli civilek elleni támadására adott válaszában Izrael “humanitárius katasztrófát idézett elő Gázában”. A cseh kormány álláspontja “elfogadhatatlanul egyoldalú és ellentmond a nemzetközi jognak” – olvasható a Prágában közzétett nyílt levélben, amelyet aláírói az államfőnek és a parlament két háza külügyi bizottságainak is megküldtek.

Az ukrajnai háborúról szólva a kormányfő megerősítette, hogy Csehország továbbra is küld védelmi fegyvereket a kijevi kormánynak, és együttműködik azokkal az országokkal, amelyek ugyanezt teszik.

A biztonsági problémák kezelése mellett a cseh kormány igyekszik fejleszteni a gazdasági és a kereskedelmi együttműködést is a világ más országaival. “Tavaly rekordszámú üzleti delegációnk járt külföldön a szakemberektől kezdve egészen a miniszterekig és a kormányfőig” – szögezte le Fiala. “Ázsiában és Afrikában is konkrét szerződéseket írtunk alá” – jegyezte meg.

A kormányfő szerint Csehország gazdasági problémái “átmeneti jellegűek”, s a gazdaság állapota fokozatosan javul. Az infláció – mutatott rá Petr Fiala – várhatóan már februárban három százalék alá csökken.

Csehország szükségleteinek megfelelően a kormány messzemenően támogatja az atomenergia fejlesztését. “Kötelezettséget vállaltunk, hogy 2050-ig megháromszorozzuk atomerőműveink teljesítményét” – jelentette ki a miniszterelnök.

“A gazdasági együttműködés és a kölcsönös bizalom megerősítése Csehország számára kulcsfontosságú, különösen a mai nehéz időkben” – hangsúlyozta Petr Fiala a külföldi diplomaták előtt elmondott beszédében. (Kokes János/MTI)

[popup][/popup]