“Csak az erős éli túl”

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Negyedik alkalommal került Benjamin Netanjahu miniszterelnök a TIME magazin címlapjára, a róla készült cikk címe “‘Csak az erős éli túl.’ Hogyan teszteli Izrael Benjamin Netanjahuja a hatalmi korlátokat”.

Benjamin Netanyahu on Twitter

רק החזק שורד. בפעם הרביעית על שער המגזין הבינלאומי ״Time״

A cikk megjegyzi, hogy bár az izraeli legfőbb ügyész jelezte, hogy szándékában áll vádat emelni Netanjahu ellen három korrupciós ügyben, a miniszterelnök továbbra is úgy véli, hogy az válik az ország javára, ha hatalmon marad. Netanjahu egyébként július közepén beérve David Ben-Guriont a zsidó állam leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnökévé válik.

„Nem a saját túlélésemre gondolok,” nyilatkozta TIME-nak. „Az ország túlélésére, állandóságára és jövőjére gondolok.”

A miniszterelnök Izrael múltbeli és jelenlegi képességeit összehasonlítva mesélt egy izraeli kommandós akcióról, melyben ő maga is részt vett és meg is sebesült. 1972-ben az 571-es Sabena járatot 90 utassal 4 palesztin terrorista elrabolta. Az akciót Netanjahu későbbi politikai riválisa, Ehud Barak vezette. A kommandósok megrohamozták a gépet, két percen belül megölték a két férfi terroristát és elkapták a két terrorista nőt is. A tűzharcban 3 utas megsérült, közülük egy később belehalt sérüléseibe.

A miniszterelnök rámutatott, hogy ma már sokkal hatékonyabb módon képesek megállítani a repülőgépek elleni támadásokat úgy, hogy meghackelik a terrorsejtek kommunikációját még a támadás előtt. Izrael kibereszközei tették lehetővé 2017-ben Ausztráliának, hogy megakadályozza egy gép felrobbantását a levegőben, ami „csak a jéghegy csúcsa.”

„Kibereszközeinket használva tártuk fel, hogy az ISIS erre készül. Szóval riasztottuk az ausztrál rendőrséget, ők pedig időben megakadályozták. Szorozd meg ezt ötvenszer és képet kapsz arról, hogy Izrael mennyivel járult hozzá a nagy terrorista műveletek megelőzéséhez. Ez a világ minden országát érinti, ez a világ minden emberét érinti.”

Teljes cikk

[popup][/popup]