CPACHungary: Izrael legszorosabb európai szövetségese Magyarország

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mivel Izrael idén ünnepli megalapításának 75. évfordulóját, a CPAC Hungary pedig második alkalommal került megrendezésre, a budapesti székhelyű Alapjogokért Központ által meghívott konzervatívok éves budapesti találkozóján a zsidó állam legerősebb európai szövetségeséről – Magyarországról – tartottak panelbeszélgetést.

A beszélgetésről tudósító origo.hu kiemelte, hogy „a magyar kormány 2010 óta rendszeresen megvétózza az EU Tanácsában a palesztin terrorizmust szépítő, Izraelt gyalázó határozatokat.

A brüsszeli magyar biztos, Várhelyi Olivér tavaly feltűnően közel járt ahhoz, hogy megvétózza a Palesztin Hatóságnak nyújtott teljes éves uniós segélycsomagot, mivel aggályosnak tartotta, hogy a Palesztin Hatóság antiszemitizmusra uszít az iskolai tankönyvekben.”

Magyarország az egyetlen EU-tagállam, amely támogatta Izrael és egyre több arab állam között létrejött ábrahám-egyezményt.

Egy ilyen termékeny kétoldalú kapcsolat hátterében a CPAC első napjának délutánján figyelemre méltó előadók gyűltek össze a „Magyarország: Izrael legszorosabb európai szövetségese” címmel megtartott beszélgetésen.

Az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója, Kovács Attila moderálásával a panel az izraeli kormány igazságügyi reformtervei elleni legutóbbi tiltakozások áttekintésével kezdődött.

Gadi Taub, a Jeruzsálemi Egyetem vezető oktatója és budapesti előadókörutak rendszeres résztvevője azzal érvelt, hogy a hazáját jelenleg sújtó vírus nem különbözik attól, ami ellen az Orbán-kormány elszigetelte Magyarországot: a woke-tól.

A két ország a nemzeti konzervativizmus globális védelmének élvonalában áll.

A Netanjahu-kormány által képviselt szuverenista tábor és a tervezett igazságügyi reform ellen tiltakozó progresszív jogászok közötti izraeli konfliktus kérdésében Matan Peleg támogatta Taub diagnózisát.

Az Im Tirtzu vezérigazgatója azt állította, hogy a nehéz idők az igazi barátság próbáját jelentik, és Orbán Viktor igaz barátnak bizonyult.

” Az Európai Unió megszállottan elítéli Izraelt” – mondta arról, hogy a blokk rendszeresen szidalmazza a zsidó állam vezetőit.” Mindaz, amit Izrael tesz, nem elégíti ki az EU-t. Az egyetlen ország a kontinensen, amely mindent megtesz Izrael és az önvédelemhez való jogának védelmében az EU-ban és az ENSZ-ben, az Magyarország” – emelte ki.

Teljes cikk

[popup][/popup]