Brit zsidók a Brexit után német útlevélért folyamodnak

Írta: euronews - Rovat: Hírek - lapszemle

Több száz egykori zsidó menekült folyamodott német állampolgársághoz Nagy-Britanniában az Unióból való kilépésről tartott népszavazás óta.

naci-utlevel

A német alkotmány szerint azok, akiket a náci időszakban, zsidó származásuk miatt fosztottak meg német állampolgárságuktól, jogosultak a visszaszerzésére. Mindez a leszármazottaikra is érvényes. Thomas Harding író már elindította a folyamatot.

– Rájöttem, hogy a Brexit valós veszélyt jelent. Olyan, mintha a családommal nem élhetnénk és dolgozhatnánk az EU 27 tagállamában. Továbbra is van brit útlevelem, nem kell Németországban élnem, vagy németül beszélnem, bár tudok németül. Igazából semmit nem veszíthetek ezzel. Számomra ez nem arról szól, hogy elbúcsúzzak Nagy-Britanniától, inkább arról, hogy üdvözöljem Európát – mondta Thomas Harding.

Német állampolgársági kérvényt nyújtott be Ben Lewis dokumentumfilm-rendező is. Azt mondja, számára az európai lét az elsődleges.

– Sok minden motivál. A gyerekemre gondolok. Azt szeretném, hogy ugyanolyan lehetőségei legyenek az életben, mint nekem voltak. Európaiként létezhessen. Mindenhol dolgoztam Európában. Szeretem Berlint, el tudom képzelni, hogy ott éljek. Talán a jövőben ez meg is fog történni. Ez egy állásfoglalás, mert vannak kifogásaim a Brexittel kapcsolatban – nyilatkozta Ben Lewis.

A II. világháború előtt és alatt mintegy 70 ezer zsidó menekült Németországból Nagy-Britanniába, ezért több ezer brit állampolgár lehet jogosult a német állampolgárságra.

 

[popup][/popup]