Breivik inspirálta az új-zélandi lövöldözőt

Írta: 444.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Minden bizonnyal a 28 éves, ausztrál Brenton Tarrant az, aki a Facebookon élőben közvetítette végig, ahogy lelőtte az embereket a Masjid Al Noor mecsetben, és ő tett közzé a támadás előtt egy 84 oldalas manifesztumot a gondolataival.

A 84 oldalas szövegben Tarrant részletesen ír róla, hogy a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik inspirálta, és meg akarta bosszulni azt a “többezer halált, ami a külföldi hódítók okoztak”. A támadásról azt írta, az meg fogja mutatni a megszállóknak, hogy “ez a föld nem az ő földjük”.

Megemlítette, hogy már két éve tervezi a támadást, és három hónapja döntötte el, hol fog lecsapni.

A szövegben Tarrant úgy ír magáról, hogy a munkásosztályból származik, egy alacsony jövedelmű családból. Korábban személyi edzőként dolgozott egy helyi edzőteremben Ausztráliában, de a Sydney Morning Herald szerint tartott ingyenes atlétikai programokat is gyerekeknek. 2012-ben utazni indult, majd letelepedett Új-Zélandon.

Tarrant 17. századi brit katonai dalokat hallgatott, miközben tüzet nyitott az áldozataira. Előtte az autóban szerb nacionalista dalokat. Az írásában a fehér, európai kultúra hanyatlásról írt, és Donald Trumpot éltette, mint a megújult fehér identitás szimbólumát.

A Facebook, a Youtube és Twitter jelenleg versenyt fut az idővel, és próbálják eltüntetni az oldalaikról a Tarrant által készített videót. A férfi profilját már törölték, de ami egyszer felkerült a netre, annak a terjedését nehéz megállítani, mert újabb és újabb helyeken bukkanhat fel, ez történik jelenleg a videóval is.

 

Teljes cikk

[popup][/popup]