Brazília megválasztott elnöke Jeruzsálembe költöztetné izraeli nagykövetségüket

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Brazília megválasztott elnöke bejelentette helyi idő szerint csütörtökön, hogy hivatalba lépése után átköltözteti országa izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. Az izraeli kormányfő történelminek nevezte a döntést.

Bolsanaro, a frissen megválasztott brazil elnök Jeruzsálembe költöztetné Brazília izraeli nagykövetségét

A vasárnap az elnökválasztás második fordulójában győztes jobboldali Jair Bolsonaro a Twitteren tette meg a bejelentést.

Ahogy a választási kampányban is mondtam, szándékunkban áll áthelyezni a követségünket… Izrael szuverén állam, és ezt tiszteletben tartjuk – írta.

Egy ezt követő sajtótájékoztatón azt a magyarázatot fűzte a döntéshez, hogy a főváros kijelölése egy állam szuverén döntése, amelybe egyetlen más országnak sincs joga beleszólnia.

A fővárosról az ország dönt. Ha Brazília Rio de Janeiróból áthelyezte Brazíliavárosba, akkor az a főváros. Nem látok ebben gondot – mondta a január elsején hivatalba lépő Bolsonaro.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azonnal reagált, és „történelminek” minősítette a döntést.

Gratulálok barátomnak, Bolsonaro megválasztott elnöknek a szándékáért, hogy Jeruzsálembe helyezi át a brazil nagykövetséget. Ez történelmi és lelkesítő lépés – írta közleményében.

Az Egyesült Államok már korábban, tavaly decemberben ugyanilyen döntést hozott. Példáját követte Guatemala és Paraguay is, de az utóbbi később visszakozott.

[popup][/popup]