Botránytól tart a Mazsihisz

Írta: Czene Gábor, nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Heisler András is csak a hírekből értesült a német megszállásnak emléket állító Szabadság téri emlékmű tervéről. A Mazsihisz tiltakozik, a kormány nem érti, mi a baj.

Ha nem is derült égből, de villámcsapásként érkezett a hír szilveszterkor: a kormány „társadalompolitikai szempontból fontos célnak tartja, hogy Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára, 2014. március 19. napjára megvalósuljon a megszállásnak emléket állító emlékmű”. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a beruházást.

A kormány a Szabadság téren akarja felállítani az emlékművet, a projektet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos viszi. A zökkenőmentes végrehajtás érdekében a kormány felkérte (értsd: utasította) az V. kerületi önkormányzatot, hogy az emlékmű elhelyezése érdekében hozza meg a szükséges döntéseket.

A részleteket homály fedi.

Heisler András

Heisler András, a Mazsihisz elnöke (fotó: Kallos Bea, MTI)

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményben tiltakozott: fájó és szomorú üzenetnek tekinti a kezdeményezést, amely a hazai és a nemzetközi zsidó közösségben egyaránt kétségeket, komoly aggodalmat kelt. A szervezet felszólította a felelős döntéshozókat, hogy a gyors emlékműállítás helyett a társadalmi megbékélés előmozdítását helyezzék előtérbe. Elvégre emlékműállításnak nem a társadalmi párbeszéd kezdeténél, hanem annak lezárásakor lehet helye.

Állásfoglalását a Mazsihisz elküldte Rogán Antal V. kerületi polgármesternek, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének is azzal a „határozott kéréssel”, hogy ne járuljon hozzá az emlékmű felállításához.

Rogán Antaltól eddig nem érkezett válasz – közölte kérdésünkre Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Hangsúlyozta: ahogyan mások, ő is csak a híradásokból értesült az emlékmű tervéről. „Lehet, hogy nem könnyű elhinni, de még most, másfél hét elteltével sem tudok többet annál, mint ami a Magyar Közlöny december 31-i számában megjelent” – mondta.

Bár a Kormányzati Információs Központ közleményben reagált a Mazsihisz tiltakozására, sokkal okosabbak nem lettünk. A kormány értetlenül áll a Mazsihisz tiltakozása előtt. A közlemény az alaptörvényre hivatkozva kitér arra, hogy hazánk 1944. március 19-én elveszítette állami önrendelkezését, amit csak 1990 májusában, az első szabad választások révén nyert vissza. A kormány a múlhatatlanul szükséges „lelki és szellemi megújulás” miatt döntött arról, hogy emlékévet tart a holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából, valamint arról, hogy felállítja a tragikus német megszállás emlékművét. Ezen lépéseivel – így a közlemény – a kormány minden magyar áldozat előtt lerója kegyeletét.

Nehezen értelmezhető azonban, hogy ehhez milyen formában kíván hozzájárulni a tervezett Szabadság téri emlékmű. Heisler András szerint a holokauszt emlékéve csak még kényesebbé teszi az ügyet. A Mazsihisz elnökének meggyőződése, hogy a német megszállás emlékműve súlyosan sértené Magyarország érdekeit. „Félek attól, hogy nemzetközi botrány lesz: ezt szeretnénk megelőzni” – indokolta a Mazsihisz fellépését.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek:

Vita a német megszállás emlékművének felállításáról

Ungváry Krisztián: Kinek az emlékműve?

 

Címkék:Holokauszt emlékév, Mazsihisz, német megszállás emlékműve

[popup][/popup]