Botrányt okozott a szkinhed-fesztivál

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Július 1-én és 2-án zenei fesztivált rendeztek Velence-Ófaluban, a Drótszamár Kemping területén. Olyan sokatmondó nevű zenekarok léptek fel, mint a Fehér Törvény, a Tar Had és a Kitörés – a náci szövegeket pedig még több kilométerre a fesztivál területétől is hallani lehetett – írja a 24.hu.

A rendezvény plakátja sem volt bizalomgerjesztő – mint kiderült, náci szövegeket is énekeltek

Az önkormányzat a facebookon tett közzé tájékoztatást:

“A fesztivál szervezői még tavasszal kértek az egész nyári szezonra zajhatárérték-megállapítást az önkormányzattól, amelyet megkaptak, azonban rendezvénytartási engedélyt nem igényeltek. A kérelemhez a szervezők programot nem csatoltak.

Az elmúlt hétvégén lezajlott zenei fesztiválon elfogadhatatlan, gyűlöletkeltő, közösség ellen uszító szövegek hangzottak el, amelyek Velence számos, a fesztivál helyszínétől akár több kilométerre elhelyezkedő pontján világosan hallhatók voltak. Ezeket a megnyilvánulásokat Velence Város Önkormányzata a leghatározottabban elítéli és elutasítja.

Saját kezelésében lévő területen bármely szervezőnek jogában áll törvénybe nem ütköző rendezényt tartani Velencén. Az azonban jogos felháborodást kelt, ha rasszista, náci szövegeket lehet hallani városunkban. Hazánkban a gyűlöletbeszédet mint nagy nyilvánosság ellen elkövetett, közösség elleni uszítást a Büntető törvénykönyv bünteti (Btk. 332. §.b).

Az önkormányzat a lakossági bejelentésekre és panaszokra való tekintettel a jövőben még nagyobb odafigyeléssel jár el, valamint megteszi a szükséges lépéseket a hasonló rendezvények elkerülése érdekében.”

A Fejér megyei rendőrség a 24.hu kérdésére azt írta, hogy egy bejelentés alapján vizsgálják az eset körülményeit.

[popup][/popup]