Botrányt kavart az izraeli szefárd főrabbi

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A szefárd főrabbi kedd reggel kemény kritikákkal szembesült a politikai spektrum minden oldaláról, miután a Jediot Ahronot híroldal közzétett egy részletet a múlt héten mondott beszédéből, melyben a volt Szovjetunióból érkező bevándorlókat „vallásgyűlölőknek” nevezte.

Jichak Joszef izraeli szefárd főrabbi (Fotó: Yaakov Lederman/Flash90)

„Nem-zsidók százezerei vagy tízezrei érkeztek Izraelbe a visszatérés törvénye alapján. Sok-sok nem-zsidó él itt, köztük néhány kommunista, vallásellenes és vallágyűlölő. Egyáltalán nem zsidók. Aztán olyan pártokra szavaznak, amelyek az ultraortodoxok és a vallás ellen bujtogatnak.” – idézte a főrabbit az ujkelet.live.

„Idehozták őket Izraelbe, hogy ellensúlyként szolgáljanak az ultraortodoxok ellen. Így a választásokon nem lesz túl sok ultraortodox [a Knesszetben]. Ezért engedték meg, hogy az összes nem-zsidó bevándoroljon Izraelbe – abszolút nem zsidók. Sajnos látjuk az általuk végzett felbujtás eredményét.”

Jichák Joszef főrabbi megjegyzései külföldi kiküldetésre induló rabbik előtt hangzottak el.

Az izraeli visszatérés törvény értelmében bárki, aki rendelkezik legalább egy zsidó nagyszülővel, jogosult az állampolgárságra. Azonban ha az az egy zsidó nagyszülő férfi, bár a bevándorlásért folyamodó személynél elfogadják a zsidó gyökereket, nem számít majd zsidónak, így például nem házasodhat a rabbinátus alatt.

A törvény továbbá biztosítja a zsidó, valamint a nem-zsidó házastársak, gyermekek és unokák bevándorlását is.

Az izraeli Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint több mint 430 000 nem-zsidó él Izraelben, többségük Kelet-Európából érkezett 1989 után a visszatérés törvénye alapján.

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök Twitteren „felháborítónak és helytelennek” nevezte a főrabbi kijelentéseit.

„A volt Szovjetunióból érkező bevándorlók nagy áldást jelentenek Izrael Állam és a zsidó nép számára. A kormányom továbbra is a volt Szovjetunióbeli testvéreink bevándorlásáért és befogadásáért fog dolgozni.”

Avigdor Liberman, a túlnyomórészt szekuláris és orosz bevándorlók szavazatára támaszkodó Jiszráel Beitenu párt vezetője a főrabbi lemondását követelte, beszédét „antiszemitának és rasszistának” nevezve, és reményét fejezte ki, hogy valaki olyan lép majd a helyére, aki nem „választják szét és osztják meg” a népet.

[popup][/popup]