Botrány lett a Rammstein zenekar láger-klipjéből

Írta: MTI / Reuters / AFP - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Újabb botrányba keveredett a Rammstein német hardrock zenekar, amelynek tagjai a haláltáborok foglyait imitálják az új, Deutschland (Németország) című albumukat reklámozó videóban.

Képkocka a Rammstein klipjéből

A zenészek a koncentrációs táborok foglyai által viselt csíkos rabruhában, az akasztófa alatt, kötéllel a nyakuk körül láthatók a beharangozóban. Az üzenet nem világos, a videóban nem hangzik el dal, csak instrumentális zene szól. A 35 másodperces videó végén a Németország felirat tűnik fel régi német (gót) betűkkel.

Zsidó és politikai aktivisták elítélték a videót, amely szerintük átlépte a vörös vonalat. Charlotte Knobloch holokauszttúlélő, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának volt elnöke a Bild című lapnak nyilatkozva felelőtlenségnek nevezte a holokauszt üzleti célú felhasználását és bagatellizálását, ahogy az szerinte a videóban történik.

XXVIII.III.MMXIX

XXVIII.III.MMXIX #Rammstein #duhastvielgeweint #RammsteinDeutschland

A “művészi szabadság ízléstelen kihasználásának és elfogadhatatlannak” nevezte a videót az antiszemitizmus elleni német kormánybiztos, Felix Klein is. “A soát nem szabad reklámcélokra felhasználni” – háborodott fel Alexander Graf Lambsdorff a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) részéről.

Több mint 20 millió eladott albummal a Rammstein – amelyet egykori keletnémet zenészek alapítottak 1994-ben – a legnépszerűbb németajkú zenekar a nagyvilágban. A banda híres látványos, pirotechnikában gazdag koncertjeiről és provokatív megnyilvánulásairól, amelyek egyesek szerint a náci ideológiával határosak. Az együttes tagadja a szélsőjobboldaliság vádját.

[popup][/popup]