Botokkal vertek meg egy rabbit Kijevben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ukrán rendőrség nyomozást indított egy kijevi rabbi elleni, feltételezések szerint antiszemita indíttatású támadás ügyében.

HillelCohenkijevi rabbi_a képsajáttulajdona_forrás wwwynetnewscom

Hillel Cohen kijevi rabbi (forrás: www.ynetnews.com)

Két támadó antiszemita sértéseket kiáltozva, botokkal verte meg Hillel Cohen rabbit, majd egy autóval elmenekültek a támadás helyszínéről – jelentette a kijevi rendőrségre hivatkozva az Interfax-Ukraina hírügynökség pénteken.

A rabbi felesége a JTA zsidó hírügynökségnek azt mondta, hogy egyértelműen antiszemita támadás érte a férjét. A rabbi a Hacala nevű, zsidó közösségek számára sürgősségi egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó önkéntes szervezet ukrán szárnyát vezeti.

Az ukrajnai zsidó közösség elöljárói korábban azt mondták, nem látták jeleit annak, hogy jelentősen erősödne az antiszemitizmus az országban a kijevi hatalomváltás óta. Ugyanakkor a múlt hónapban egy kisebb zsinagógát felgyújtottak és több zsidót támadás ért a nyílt utcán Ukrajnában.

Oroszország többször fasisztáknak és antiszemitáknak nevezte az új vezetés tagjait. Ezzel szemben az ukrán vezetők arra figyelmeztettek, hogy esetleg orosz provokátorok intézhetnek támadásokat a zsidók ellen az új kormány lejáratása érdekében.

A korábbi kijevi tüntetéseken több szélsőjobboldali csoport is fontos szerepet játszott, de ezek szervezettségét és jelentőségét illetően megoszlanak a vélemények.

[popup][/popup]