Bosszú és megbékéléshullámok rengetik meg az izraeli közvéleményt

Írta: MTI/Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle

Három izraeli, majd egy palesztin tizenéves megölése nyomán bosszú- és megbékéléshullámok rengetik meg az izraeli közvéleményt.

Izrael-2014-07-06

Rachelle Frenkel, az egyik meggyilkolt izraeli fiú édesanyja fia temetésén. Felhívta telefonon a meggyilkolt palesztin fiú édesapját.

A vallásos cionista ifjúsági mozgalom, a Bné Akiva vezetője, Noam Perel rabbi bosszúra buzdított Facebook-bejegyzésével a múlt héten, a három elrabolt és meggyilkolt tizenéves holttestének
megtalálása után. Noha vasárnap már másodszor kért bocsánatot szavaiért, amelyek közrejátszhattak a palesztin tizenéves megölésében, a szervezet vezetősége rendkívüli ülést hívott össze, amelyen menesztéséről is döntenek, s várhatóan közleményben ítélik el tettét.

A múlt héten a három tizenéves temetésének idején Izrael-szerte bosszút követelő, hangosan kiabáló csoportok lepték el az utcákat, s az interneten is bosszút követelő feliratokkal fényképezkedtek fiatal civilek és katonák. Szavaikat számukra is váratlanul tett követte, a palesztin fiú megölése. A kamasz halála utcára vitte a megbékélést követelő csoportokat is: csütörtök este Tel-Avivban már ezrek követelték a nyugalmat, tábláik szerint a józan ész visszatérését.

A békepárti civilek is Facebook-kampányba kezdtek, a bosszúvágy megállítását, arabok és zsidók békés együttélését hangoztatják. Tetteiket alulról jövő kezdeményezésekkel is megerősítik, például az országban többfelé zsidó és arab nők vendégül látják egymást, a megbékélés nevében együtt kávéznak ezekben a napokban.

Példaértékű az egyik meggyilkolt izraeli kamasz, Naftali Frenkel családjának magatartása. Frenkel nagybátyja vasárnap felhívta telefonon a – rendőrség szerint bosszúból
megölt – palesztin fiú édesapját, és együttérzését fejezte ki gyászában. A békére vágyó palesztinok új kezdeményezést is megfogalmaztak, „éhségsztrájkkal az erőszak
ellen” néven. Kedden, Tammuz hónap 17. napja egy hagyományos zsidó vallási böjt, amely egybeesik az egy hónapos ramadán muzulmán böjtjével.
Az új civil felhívás szellemében kedden a bosszú követelése helyett a megbékélés nevében koplalnak a vallásos zsidók és muzulmánok.

[popup][/popup]