Bontakozik a bojkott az izraeli kutatók ellen a nemzetközi akadémiai életben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyre több izraeli tudományos kutató néz szembe azzal a ténnyel, hogy elutasítják publikációit és nem talál magának partnereket a nemzetközi akadémiai világban.

Az izraelinfo így összegzi a fejleményeket:

A Kneszet Tudományos Bizottsága Ayman Odeh elnökletével megtartott ülésén az akadémiai élet vezető szereplői szólaltak fel, és hangsúlyozták a háború nyomán az izraeli akadémia előtt álló kihívásokat. Az ülés előtt a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Tanács már közölt egy állásfoglalást, amelyben figyelmeztetett, hogy a nyugati akadémiai intézmények már most burkoltan bojkottálják Izraelt, megtagadják az izraeli kutatókkal való együttműködést és a támogatásokat, valamint elutasítják a publikációikat. Mindezek súlyos következményekkel járnak, és veszélyeztetik Izrael állam tudományos státuszát. Ez az akadémikusok szerint hosszú távon árthat az izraeli gazdaságnak is, mivel a nemzetközi cégek kutatás-fejlesztési beruházásainak csökkenéséhez vezethet. Ezért már most is fontosnak tartják, hogy az izraeli kormány készüljön fel arra, hogy növelni kényszerül majd a hazai beruházásokat.

A Tel-Aviv Egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke, Prof. Milette Shamir a Kneszet bizottsága előtt elmondta, hogy nap mint nap tudomásukra jutnak esetek a burkolt akadémiai bojkott újabb megnyilvánulásairól. „Ez különösen igaz a bölcsészet- és társadalomtudományokra és a jogra, de nem csak ott tapasztalható, hanem Izrael összes akadémiai intézményére vonatkozik. Olyan kutatókról tudunk, akiknek lemondták a konferenciákon való részvételét, akiknek nem küldik el zsűrizésre az akadémiai beadványait, akiknek késleltetik az előléptetését, mert nem találnak számukra szakértői értékelést, vagy akik nem találnak helyet akadémiai kutatásukra. Ezek a jelek nagyon aggasztóak. Én magam amerikanisztika kutató vagyok. Akadémiai kutatási testületemen, az Amerika Társaság engem is bojkottál, nem mehetek el a Társaság konferenciáira, nem publikálhatok a folyóiratukban.”

Az izraeli állami főiskolák vezetői testületének elnöke és az Ahava College elnöke, Prof. Yifat Bitton elmondta, hogy a főiskolákon a probléma különösen nehéz. “A karunkon tanítók olyan publikációkról számolnak be, amelyek már megjelenés alatt voltak, és amiket most mégis elutasítottak, és más, eddig szokatlan esetekről. Ez különlegesen aggasztó helyzet a főiskolai oktatók esetében, mivel ezek az intézmények már eleve hátrányosabb helyzetből indulnak a nemzetközi státusú egyetemi intézményekhez képest.”

Teljes cikk

[popup][/popup]