Bnei Brak: A hadsereg lezárta a fertőzött várost

Írta: ujkelet.live/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A kabinet csütörtökön megszavazta Bnei Brak „korlátozás alá vont övezetté” nyilvánítását, tovább szigorítva a túlnyomórészt ultraortodox városba való be- és kilépést.

Forrás: izraeli rendőrség

Péntek reggel 7 órakor 60 ellenőrző pontot hozott létre a rendőrség. Ezer rendőr, drónok és helikopter felügyeli a zárlat betartását. Szükség szerint akár egy ilyen esetekre felkészített katonai zászlóalj is bevethető, amely a városi rend fenntartására kiképzett katonákból áll.

Az intézkedés a lakosokra, a rendőrségre, a mentőszolgálatra, a nélkülözhetetlen ellátmányokat szállító személyekre és újságírókra korlátozza a belépést, hét napig lesz érvényben, nyitva hagyva a lehetőséget, hogy a miniszterek öt nappal meghosszabbítsák.

A kabinet jóváhagyta egy miniszteri bizottság létrehozását, élén Netanjahuval, amelynek feladata annak meghatározása, hogy szükséges-e a koronavírus megfékezése érdekében további városokat „korlátozás alá vont övezetté” nyilvánítani.

A 13-as csatorna szerint Bar Sziman-Tov az ultraortodox Elad várost említette következőként, ahol több tucat fertőzöttet diagnosztizáltak.

Netanjahu korábban a nap folyamán jóváhagyott egy olyan tervet, amely lehetővé teszi az Izrael Védelmi Erők számára, hogy mintegy 4500 80 év fölötti Bnei Brak-i lakost államilag üzemeltetett karantén-szállodába helyezzenek.

A tervet Naftali Bennett megbízott védelmi miniszter és Arje Deri belügyminiszter készítette a Bnei Brak-i hatóságokkal és Mose Kahlon pénzügyminiszterrel együttműködésben, akinek a hivatala biztosítani fogja a végrehajtásához szükséges 75 millió sékel forrást. Az intézkedés vasárnap lép hatályba.

A Polgári Védelmi Parancsnokság által üzemeltetett karanténszállodákat úgy alakítják ki, hogy azok megfeleljenek az ultraortodox lakosok életmódjának.

Teljes cikk

 

Címkék:Bnei Brak, fertőzés, koronavírus, ortodoxia

[popup][/popup]