Blinken: az Egyesült Államok újranyitja jeruzsálemi konzulátusát a palesztinok számára

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Antony Blinken amerikai külügyminiszter keddi rámalláhi látogatásán bejelentette, hogy országa újranyitja jeruzsálemi konzulátusát a palesztinok számára, és támogatásáról biztosította a Palesztin Hatóságot.

Antony Blinken

Ezt jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál.

Antony Blinken megbeszélést folytatott Rámalláhban a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal. Az amerikai diplomácia vezetője bejelentette: az Egyesült Államok értesíteni fogja Izraelt arról a szándékáról, hogy újranyitja jeruzsálemi konzulátusát a palesztinok számára.

Az amerikai külügyminiszter fontos lépésnek nevezte a képviselet ismételt megnyitását, s közölte, hogy az Egyesült Államok ellenzi az igazságos, tartós béke kilátásait aláásó, egyoldalú lépéseket, legyen szó a zsidó telepesek tevékenységéről, házrombolásról, területek annektálásáról, erőszakra buzdításról vagy terrorcselekményeket elkövető személyeknek adott pénzügyi támogatásról.

“Ahogy Abbász elnöknek is elmondtam, azért vagyok itt, hogy hangsúlyozzam az Egyesült Államok kormányának elkötelezettségét a Palesztin Hatósággal fenntartott kapcsolatok mellett” – hangsúlyozta Blinken.

Bejelentette továbbá, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya 75 millió dollár többlettámogatást kér a kongresszustól a palesztinok megsegítésére, és 5,5 millió dollárt nyújtanak azonnali segítségnyújtásra az Izrael és a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet közötti, közelmúltbeli összecsapások kárainak helyreállítására, valamint 32 millió dollár további humanitárius segélyt küldenek.

Blinken megígérte Abbásznak azt is, hogy a nemzetközi közösség 1,5 millió adag koronavírus-vakcinát biztosít a palesztinok számára, akiknél mindeddig nem kezdődött széles körű oltási kampány. A ciszjordániai palesztin lakosságnak csak 11, a gázaiaknak pedig 2 százaléka kapott már legalább egy dózis vakcinát.

“Köszönjük az Egyesült Államoknak a Palesztin Hatóság számára nyújtott támogatását” – fogalmazott Abbász. “Reméljük, hogy a jövőben számos, az Egyesült Államok és a közel-keleti kvartett (az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ) vezette diplomáciai tevékenységet láthatunk, amelynek nyomán igazságos, átfogó, a nemzetközi jogon alapuló megoldást érhetünk el” – tette hozzá a palesztin elnök.

Blinken Izraelből utazott a Palesztin Hatóság központjába, Rámalláhba, miután Jeruzsálemben támogatásáról biztosította Izraelt, és egyúttal hangsúlyozta a Gázai övezet újjáépítésének fontosságát is. Az amerikai politikus Jeruzsálemben ugyanakkor azt is hangoztatta: Washington elkötelezett Gáza újjáépítése mellett, de majd úgy nyújt segítséget, hogy a Gázát irányító iszlamista Hamász ne részesüljön a támogatásból.

Az amerikai külügyminiszter csütörtökig tartózkodik a térségben: Rámalláh után Kairóban Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel és Ammánban pedig Abdalláh jordán királlyal folytat tárgyalásokat.

Shiri Zsuzsa/MTI

[popup][/popup]