Bizonytalanok a túszcsere-egyezmény kilátásai

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bizonytalanok a túszcsere-egyezmény kilátásai, miután Izrael egyiptomi tárgyalásai a Hamásszal „eredmény nélkül” értek véget – írja a Guardian.

Gáza, december 21.

A palesztin szervezet ragaszkodik Izrael gázai offenzívájának teljes befejezéséhez, enélkül nem kívánnak engedményeket tenni – írja a 24.hu.

A Hamász közlése szerint a tárgyalásokra Kairóba érkezett a palesztin szervezet vezetője, Iszmail Haníje, akinek legutóbbi, november eleji egyiptomi látogatását követően bejelentették a konfliktus eddigi egyetlen fegyvernyugvási megállapodását, egy egyhetes humanitárius szünetet, amelynek során több mint 100 túszt engedtek szabadon.

*

A Hamász gázai övezeti médiahivatala szerda délután közölte, hogy a háború kezdete óta a halálos áldozatok száma Gázában átlépte a 20 ezret – írja a Times Of Israel.

A számot nem lehet függetlenül megerősíteni, és nem tesz különbséget a civilek és a harcosok között, akik az IDF szóvivője szerint e hónap elején kettő az egyhez arányban vesztették életüket. A Hamász adatai között szerepelnek a sikertelen palesztin rakétatámadásokban meghaltak is.

A Hamász szerint mintegy 8000 gyermek és 6200 nő van a halottak között. A Hamász a 18 év alattiakat tekinti gyermeknek, míg az IDF szerint a harcokban részt vevő Hamász fegyveresek közül sokan a tizenéves koruk végén járó kiskorúak.

Izrael azt állítja, hogy igyekszik elkerülni a civilek sérülését, miközben a civil lakosságba beágyazott terrorcsoport ellen harcol. Régóta vádolja a gázai terrorcsoportokat azzal, hogy az övezetben élő palesztinokat emberi pajzsként használják, és olyan helyszíneken – köztük iskolák.

[popup][/popup]