Bíróság dönti el, lehet-e Netanjahu miniszterelnök

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Vasárnap megtartották az első meghallgatást az izraeli Legfelsőbb Bíróságon Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök ügyében.

Meghallgatás a lLegfelsőbb Bíróságon; középen Esther HAyut, a bíróság elnöke (forrás: GPO)

A bíróságnak arról kell döntenie, hogy az ügyészek által többek között vesztegetéssel és csalással vádolt politikus kormányt alakíthat-e. Az első nap az eljárást kezdeményezők érveit hallgatták meg, döntés kedden várható.

Netanjahu vezetésével elégedetlen, őt korruptnak és autoriternek tartó választók a koronavírus-járvány ellenére már több tüntetést tartottak azért, hogy a hivatalosan is vád alá helyezett politikus ne alakíthasson kormányt. Azzal érvelnek, hogy Netanjahu miniszterelnökként már eddig is befolyásolta az eljárást, és a járvány miatt az általa kijelölt ügyvivő igazságügyminiszter gyakorlatilag elhalasztotta Netanjahu büntetőperének kezdetét is.

Netanjahu hívei maguk is tüntettek a Likud vezetője mellett. Szerintük antidemokratikus, hogy egy bírói tanács döntsön arról, lehet-e a demokratikusan megválasztott politikus miniszterelnök. Az izraeli jog a hivatalosan vád alá helyezett minisztereknek és polgármestereknek előírja, hogy mondjanak le, de a miniszterelnökre nézve nem tartalmaz hasonló rendelkezést.

bzsh.hu

[popup][/popup]