Bírói döntés: Közösen emlékezhetnek izraeliek és palesztinok elvesztett szeretteikre

Írta: Szombat / MTI, Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli legfelsőbb bíróság közbelépése nyomán beutazhatnak az 1967-ben elfoglalt területeken élő palesztinok Izraelbe a sok évtizedes palesztin-izraeli viszály halálos áldozatairól történő közös megemlékezésére – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

Bírói döntés nyomán közösen emlékezhetnek (Képünk illusztráció, Yonatan Sindel/Flash9)

 

Az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság hétfői közbelépésére azért volt szükség, mert a védelmi minisztérium május eleji egymondatos válaszában azt közölte a közös megemlékezés szervezőivel, hogy nem léphetnek izraeli területre a rendezvényen részt venni kívánó, az 1967-ben elfoglalt területeken élő palesztinok.

A védelmi minisztérium ugyanis bejelentette, hogy biztonsági intézkedésként idén is lezárják a Gázai övezet és Ciszjordánia határát az izraeli áldozatokat gyászoló emlékezés napján, valamint a csütörtöki függetlenség napján, és így nem utazhat be a rendezvényre meghívott, szintén halottaira emlékező 176 palesztin vendég.

A legfelsőbb bíróság bírói ítéletükben kimondták, hogy be kell engedni a palesztin gyászolókat az izraeli rendezvényre, egyben megrótták a védelmi minisztériumot, mert tavaly már egyszer hoztak ugyanilyen értelmű határozatot ebben az ügyben. Tavaly Avigdor Liberman akkori védelmi miniszter próbálta megakadályozni a palesztinok megjelenését az elesettekért rendezett közös gyászünnepségen.

Közös megemlékezés 2017-ben (Fotó: Flash90)

Izraelben 2006 óta tartanak közös szertartást a Békeharcosok és a Szülők köre – családi fórum nevű civil szervezetek együttes szervezésében, ahol a konfliktus miatt meghaltak szülei és családtagjai együtt gyászolják halottaikat. A szervezetek célja a palesztin-izraeli konfliktus két oldalán lévő gyászoló családok egyesítése. Rendezvényük az együttélés alternatíváját kínálja a kizárólag az izraeli oldal gyászát hangsúlyozó, szokásos emlékezés napi eseményekkel szemben.

Évről-évre egyre többen mennek el erre a közös megemlékezésre. Tavaly a tel-avivi Hajarkon parkban hétezer ötszázan gyűltek össze, és David Grossman, Izrael egyik legismertebb írója is beszédet mondott, aki fiát vesztette el a 2006-os második libanoni háborúban.

Izraelben viszont sokan bírálják a rendezvényt, mert szerintük legitimálja a terrort, és összemossa az elesett katonákat azokkal, akik megtámadták őket. A közös gyász támogatói viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy a konfliktusban a legnagyobb veszteséget elszenvedett szülők és családtagok erőfeszítéseket tehessenek annak érdekében, hogy az erőszak elutasításával értelmet adjanak szeretteik halálának.

“Hibás és csalódást keltő a legfelsőbb bíróság ítélete. Nem lenne szabad olyan szertartást tartani, amely egyenlőséget tesz fiaink és a terroristák vére közé” – vélekedett Benjámin Netanjahu miniszterelnök, aki tavaly november óta a védelmi tárcát is vezeti.

[popup][/popup]