Biden beiktatása előtt egy órával még aláírtak egy többmilliárd dolláros fegyverüzletet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

 Az Egyesült Arab Emírségek állítólag 50 F-35-ös vadászgép és 18 fejlett Reaper drón vásárlásáról szóló megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal Donald Trump Fehér Házban töltött hivatali idejének utolsó órájában, közölte a Reuters hírügynökség, forrásokra hivatkozva.

F-35-ös “Adir” vadászgép 2019. július 14. Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Erről tudósít az ujkelet.live.

A kongresszus demokratái a múlt hónapban arra törekedtek, hogy meghiúsítsák azt, amelyet széles körben az Egyesült Államok által közvetített Izrael és Egyesült Arab Emírségek közötti normalizációs egyezmény mellékmegállapodásának tekintenek. Az ellenzőknek azonban nem sikerült elegendő támogatást szerezniük, így a megállapodást előmozdították.

Röviddel azután, hogy bejelentették Abu-Dzabi döntését az Izraellel fennálló kapcsolatok normalizálásáról, riportok jelentek meg arról, hogy a megállapodás fényében az üzletet közvetítő Egyesült Államok, miután évekig megtagadta az Emírségek erre irányuló kérését, beleegyezett az ötödik generációs vadászgépek értékesítésébe. A megállapodás aggodalmakat ébresztetett, hogy negatívan érintheti Izrael kvalitatív katonai előnyeit a térségben, amelyet Washington jogilag köteles fenntartani.

Nem világos, hogy a szerdán aláírt megállapodás pontosan milyen jellegű, és hogy szerződésnek tekinthető-e. A szerződés kötelezőbb erejű lenne, és pénzügyi szankciókat szabhatna ki azokra a felekre, akik nem tartják be a benne foglaltakat.

Az új amerikai elnök, Joe Biden külügyminiszter-jelöltje kedden a jóváhagyási meghallgatásán a szenátoroknak azt mondta, hogy alaposan górcső alá veszi a megállapodást.

Az F-35-ösök és a Reaper drónok egy 23 milliárd dolláros fegyverszerződés részét képezik.

A Reuters az F-35-ös repülőgépek szállítási határidejét nem tudta megerősíteni, de az Egyesült Arab Emírségeknek elküldött eredeti javaslat szerint 2027-re szólnak.

Amikam Norkin vezérőrnagy, az izraeli légierő parancsnoka decemberben kifejezte a hadsereg aggodalmát az F-35-ös vadászgépek Emírségeknek tervezett értekesítésére vonatkozó üzlet kapcsán.

„Nem igazán jó, hogy vannak fejlett repülőgépek a régióban. Ez nem jelent közvetlen veszélyt ránk, de ez egy olyan trend, amely hatással lesz ránk”- mondta Norkin, a rehovoti Weizmann Intézet egyik rendezvényén.

 

Teljes cikk

[popup][/popup]