“Bibi vagy Tibi?”

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

 

Az Izraelben kormányzó jobboldali Likud párt a “Bibi vagy Tibi”, azaz a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vagy Ahmed Tibi, az izraeli parlament arab képviselője közötti választással kampányol az április 9-én esedékes választások előtt.

Benjamin Netanjahu és Ahmed Tibi

 

A Likud politikusai rendre a “Bibi vagy Tibi” szlogent hangoztatják, noha Netanjahu (a Bibi név Netanjahu hazai ragadványneve) legfőbb kihívója valójában nem Ahmed Tibi, hanem Beni Ganz, a legnagyobb ellenzéki erő, a Kék-fehér párt vezetője.

A Likud szerint az erős jobboldal áll szemben a gyenge és az arabokkal szövetkező baloldallal, valamint a Netanjahu elleni korrupciós nyomozást és vádemelést támogató, ellenséges médiával.

Valójában Ahmed Tibi, az ország szavazati joggal rendelkező lakosságának közel ötödét kitevő arabok politikusa nem indul a miniszterelnöki székért. De démonizálásával a Likud kényelmesebb ellenféllel küzd, mintha a valódi ellenféllel, a biztonsági kérdésekben erős, három volt vezérkari főnököt felvonultató és Izraelhez való lojalitásában megkérdőjelezhetetlen Beni Ganz-cal és az általa vezetett Kék-fehér párttal csatázna – vélekednek a 13-as tévécsatorna szakértői.

Ahmed Tibi elleni fellépésével Benjámin Netanjahu delegitimizálja az arab pártokat, és ezzel gyöngíti az izraeli demokrácia rendszerét – vélekedett maga Tibi erről a szlogenről. Az utóbbi években erre több más példa is volt, elsősorban az ellentmondásos nemzetállam törvény, amely zsidó nemzetállamként határozta meg Izraelt, s ezzel magára haragította nem csak az arab, hanem a hadseregben szolgáló, lojális drúz kisebbséget is.

A Kneszet választási bizottsága a múlt héten kizárt egy arab pártot az indulásból, miközben engedélyezte egy nyíltan rasszista, arabellenes jobboldali párt részvételét a választásokon. A bizottság szembeszállt Aviháj Mandelblitt legfőbb ügyész szakvéleményével, de ezt a határozatot várhatóan – a választások szokásos forgatókönyve szerint – ezen a héten felülírja a legfelsőbb bíróság.

A Likud azt is hangoztatja kampányában, hogy Beni Ganz az arabokkal készül kormányt alakítani, noha ő ezt többször tagadta, és az arab pártok is bejelentették, hogy nem lépnek be semmiféle cionista, zsidó koalícióba a választások után.

“Az esetleges választási győzelem után a Likud várhatóan ezúttal is visszalép majd arabellenes jelszavaitól” – nyilatkozta Jochanan Plesner, az Izraeli Demokrácia kutató Intézet elnöke. Legutóbb a kampány után jelentős kormányzati forrásokat is bevetettek az arab kisebbség kiengesztelésére, gazdasági helyzetüket erősítve.

[popup][/popup]