Bezárják az iskolát is? – Nem fogad gyerekeket a Wesselényi utcai ortodox tanintézmény

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Váratlan értesítést kaptak augusztus közepén a Wesselényi utcai Maszoret Avot zsidó bölcsődébe, óvodába és általános iskolába járó diákok és szüleik. 15 nappal a tanévkezdés előtt arról tájékoztatták őket, hogy “a 2023/2024-es oktatási évben az intézménynek nem áll módjában gyerekeket fogadnia”.

Bár a legtöbb gyereket és szülőt meglepte a hír – írja a 444-hu – az intézmény hátterét nézve nem váratlan az új fejlemény.

Az intézményt ugyanis az a MAOIH, azaz a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség üzemelteti, aminek vezetését év elején vitatott körülmények között vették át az EMIH-hez köthető tagok.

Ráadásul májusban az is kiderült, hogy az újonnan bejegyzett vezetésnek 150 millió forintos tartozást kellene rendeznie, miközben az egyház bankszámláin körülbelül 5 millió forint maradt.

A Wesselényi utcai iskola

Mint ismeretes, a MAOIH vezetését jogilag is vitatott módszerekkel átvevő EMIH saját oktatási intézményt is fenntart, így könnyen lehet, hogy a Wesselényi utcai ortodox iskolából oda igyekeznek átterelni a növendékeket.

Hasonló céljaik lehetnek a Dob utca 35. alatt található, ortodox kóser húsbolt bezárásával, mely által az ortodox kóser húsfogyasztók arra kényszerülnek, hogy a Chabad-EMIH felügyelete alatt álló, Dohány utcai üzletben vásároljanak.

Kis piac az ortodox piac, de az ortodoxia tekintélyes ingatlanvagyonának megszerzése mellett ez is célja lehet az EMIH terjeszkedésének.

[popup][/popup]