Betiltotta a rendőrség a “Becsület Napjára” tervezett, szélsőjobboldali felvonulást

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Jézus Szíve templomtól a Tábori vadászok első világháborús emlékművéig vonult volna február 12-én egy rendezvény során a menet egy rendőrségi bejelentés szerint.

A “Becsület napja” – egy korábbi szélsőjobboldali megemlékezés (Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt)

Az eseményt bejelentő állampolgár a menet célját „kegyeleti megemlékezésben” jelölte meg, hogy megemlékezzen a második világháború civil és katonai áldozataira, de a rendőrség az eseményt gyülekezési hatósági jogkörével élve megtiltotta – írja a merce.hu.

A bejelentő az eseményt a Legio Hungaria nevű szélsőséges csoport „Becsület Napja” rendezvényétől megkülönböztette, az 1945 február 11-én német és magyar csapatok által megkísérelt kitöréshez kísértetiesen hasonló dátumot azzal magyarázta, hogy „a katonáknak ekkor volt a legnagyobb kihívás a mindennapokban.”

A gyűlést a bejelentő némileg zavaros indoklással „nem eseményhez köthetően, hanem az eszmeiség oldaláról” kívánta megtartani.

A kitörésnapi megemlékezések során a résztvevők a Budapesten, a Várban körülzárt náci, nyilas valamint honvédcsapatok kitörési akciójára szoktak emlékezni – emlékeztet a lap.

A 24.hu idézi a rendőrségi hivatkozást is, mely a Gyülekezési Törvény 9., illetve 14. paragrafusára hivatkozva tiltotta meg a demonstrációt. Az utóbbi kimondja, hogy

“a gyülekezési hatóság a gyűlés megtartását akkor is megtiltja, ha

a) a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely vagy időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista vagy kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet, és

b) a bejelentéskor rendelkezésre álló körülmények alapján fennáll a közvetlen veszélye annak, hogy a gyűlés a nemzetiszocialista vagy kommunista diktatúra által elkövetett embertelen bűnök tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, és ezáltal a gyűlés alkalmas a köznyugalom megzavarására.”

[popup][/popup]