Betilthatják a nácizást Izraelben

Írta: Shiri Zsuzsa, MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli parlament megszavazta első olvasásban a náci szó használatának tilalmát, valamint a náci és neonáci szimbólumokat betiltó törvényjavaslatot – jelentette szerdán a katonai rádió.

Israeli-flag

A Jehuda Veinstein államügyész ellenkező szakvéleménye dacára beterjesztett új szabályozást negyvennégyen támogatták tizenhét képviselő ellenében és tizenkét tartózkodás mellett. A törvényhozási gyakorlat értelmében a javaslat a továbbiakban egy újabb bizottság elé kerül, majd ismét a 120 tagú kneszet plenáris ülése dönt sorsáról második és harmadik szavazással.

Az államügyész a szabad véleménynyilvánítás megsértésének veszélyét látja a születő törvényben, ezért ellenezte. Véleményét számos baloldali képviselő is osztja.

A törvénykezési bizottság által vasárnap elfogadott javaslat szerint aki valakit nácinak nevez, vagy „más olyan néven szólít, ami a nácizmushoz vagy a harmadik birodalomhoz vagy ezek vezetőihez kötődik”, vagy a „náci” szóhoz hasonló hangzású szót használ, az fél évig terjedő börtönre, és/vagy százezer sékelre (mintegy hatmillió forintra) büntethető.

A törvény – ha megszavazzák – betiltja a horogkereszt és többi náci szimbólum, valamint a sárga csillag használatát is, ezeket a jövőben csakis oktatási, dokumentációs vagy tudományos célból mutathatják be és ábrázolhatják.

A „náci” szót és szimbólumokat az izraeli közbeszédben és a politikában többször alkalmazták sokkoló hatása miatt, például a telepesek tiltakozásul sárga csillagot tettek magukra és gyermekeikre a 2005-ös gázai kivonulás idején, s ezzel mintegy a nácikhoz hasonlították az izraeli katonákat és rendőröket.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]