Berlinbe tart az Ukrajnából kimenekített odesszai zsidó árvaház

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A moldovai Chisinauban szállásolták el, és Berlinbe tartanak az orosz támadás alatt álló Ukrajnából kimenekített odesszai zsidó árvaház lakói – jelentette a Kan izraeli közszolgálati rádió csütörtökön.

A zsitomiri árvaház gyerekeit már korábban kimenekítették (Fotó: Alumim árvaház)

Több mint száz gyermeket sikerült szerdán Odesszából átjuttatni a határon a szomszédos Moldovába, az izraeli diplomácia, az ultraortodox Chabad mozgalom és egy nemzetközi alapítvány erre összegyűjtött négymillió dolláros segélyének a segítségével.

Ezeknek a gyerekeknek egy része a Chabad működtette odesszai zsidó árvaházban élt, de sokan csak a háború miatt csatlakoztak hozzájuk, mert családjuk Ukrajnában maradt harcolni, vagy mert valamilyen okból nem tudott vagy nem akart elmenekülni, de a gyerekeket ki akarták menekíteni a háborúból, értesült a The Jerusalem Post című, angol nyelvű izraeli újság.

A legfiatalabb gyermek mindössze 37 napos. Szerda reggel 7 órakor indultak el Odesszából négy busszal, és délután 5-kor érkeztek meg Chisinauba, noha ez az út békeidőkben csak 3 órán át tart. Negyven gyermeknek – köztük az újszülöttnek – még nem volt útlevele, az izraeli diplomácia segítette őket átkelni a határon.

Az árvaház lakói és a hozzájuk csatlakozott kicsik egyelőre Berlinbe utaznak. A rádióban megszólaló nagykövet szerint Izraelben is szívesen fogadnák őket, de Tel-Avivba szállításuk nem lehetséges, mert ehhez a szülők hivatalos engedélye szükséges, és több “problémás” családi hátterű, zsidó származású gyermek is van köztük, akiket például kábítószerfüggő szülőjük az árvaházra bízott és elhagyott, s nem is tudják, merre élnek.

Kísérőik és a gyerekek is azt remélik, hogy hamarosan véget ér az Oroszország által egy hete indított háború, és a menekültek visszatérhetnek Ukrajnába.

Szintén a Chabad szervezésében egy másik, Zsitomirból útnak indult, 140 fős zsidó gyerekcsoport már kedden Romániába érkezett. A szervezet honlapja szerint azt tervezik, hogy őket a közeljövőben Izraelbe szállítják. (MTI)

[popup][/popup]