Bennett találkozott az Emírségek trónörökösével

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök hétfőn találkozott az Egyesült Arab Emírségek trónörökösével, Mohammed bin Zajed al-Nahjannal a herceg Abu-Dzabiban lévő palotájában, hogy megvitassák Iránt és a kétoldalú kérdéseket.

Naftali Bennett és Mohammed bin Zajed al-Nahjan (Forrás: Barak Ravid – Twitter)

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

Az iráni tevékenységgel kapcsolatos közös aggodalom volt az egyik oka annak, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek tavaly szeptemberben normalizálták a kapcsolataikat az Egyesült Államok vezette regionális kezdeményezés, az Ábrahám-egyezmény keretében.

Miközben a világhatalmak most próbálják megújítani az iráni nukleáris megállapodást, Abu-Dzabi a múlt héten magas rangú tisztviselőt küldött perzsa szomszédjához. Az Egyesült Államok küldöttsége ezen a héten az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodik, hogy figyelmeztesse az emirátusi bankokat az iráni szankciók betartásának szükségességére.

A WAM állami hírügynökség közleménye szerint Mohammed sejk reményét fejezte ki a „Közel-Kelet stabilitása” iránt, és hogy Bennet látogatása – mely az első hivatalos látogatás egy izraeli miniszterelnök részéről – „előmozdítja az együttműködést a pozitívabb lépések felé a két nép és a régió népei érdekében.”

Az izraeli miniszterelnök a WAM szerint ,,méltatta a két ország közötti együttműködés szintjét”, és a két vezető megállapodott a kétoldalú együttműködés fokozásában számos kérdésben.

Az Emírségek nyilatkozata nem tett közvetlen említést sem Irán nukleáris programjáról, sem a palesztin kérdésről. A vezetők találkozója összesen négy órán át tartott, melyből két és fél zártkörű volt.

Bennettet vasárnap Abdullah bin Zajed külügyminiszter üdvözölte Abu Dzabiban.

Az utazáson részt vevő források szerint az Emírségek érdeklődését fejezte ki a miniszterelnök hi-tech vállalkozói háttere iránt, hozzátéve, hogy Bennett találkozóinak célja az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti gazdasági kapcsolatok hangsúlyozása.

Bennett a WAM-nak nyilatkozva azt mondta, hogy az Ábrahám-egyezmény ,,új, mély és szilárd struktúrát hozott létre a diplomáciai, gazdasági és kulturális kapcsolatok számára” a régióban, mely az együttműködésen alapul.

ujkelet.live

Címkék:diplomáciai kapcsolatok, Egyesült Arab Emirátusok, Naftali Bennett

[popup][/popup]