Bennett orosz-ukrán csúcstalálkozót javasolt Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök egy orosz-ukrán csúcstalálkozót javasolt Jeruzsálemben Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az október 22-i találkozójuk során Szocsiban, az országok közötti eszkaláció megfékezésére és a feszültség csökkentésére tett kísérlet részeként, nyilatkozták ukrán és izraeli tisztviselők a Walla riporterének, Barak Ravidnak.

Naftali Bennett miniszterelnök sajtótájékoztatója a Ben-Gurion reptéren 2021. június 22. (Fotó: Twitter-videó képernyőfotó)

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök egy orosz-ukrán csúcstalálkozót javasolt Jeruzsálemben Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az október 22-i találkozójuk során Szocsiban, a két ország közötti eszkaláció megfékezésére és a feszültség csökkentésére tett kísérlet részeként, nyilatkozták ukrán és izraeli tisztviselők a Walla riporterének, Barak Ravidnak.

Az elmúlt hónapokban felerősödött a feszültség Oroszország és Ukrajna között. Oroszország nagyszámú katonai erőt vont össze Ukrajna határa mentén. A Biden-kormány pedig arra figyelmeztetett, hogy a következő napokban orosz invázió indulhat Ukrajnában.

Izrael azon kevés országok egyike, amely jó kapcsolatokat ápol Kijevvel és Moszkvával, és képes üzeneteket közvetíteni közöttük. Az ukrán fél először tavaly tavasszal vetette fel az izraeli csúcstalálkozó ötletét Benjámin Netanjahu volt miniszterelnökkel, amikor Oroszország csapatokat sorakoztatott fel a határon, de nem lett belőle semmi.

Amikor 2021 áprilisában egy magas rangú ukrán delegáció látogatott Izraelbe, a kormány úgy döntött, hogy megpróbálja felhasználni Izraellel fennálló szoros kapcsolatát az Oroszországgal folytatott párbeszéd elősegítésére, mondta Ravidnak Jevgen Kornijcsuk Ukrajna izraeli nagykövete egy interjúban.

Zelenszkij legközelebbi tanácsadója, Andrij Jermak megkérdezte Netanjahutól, hogy készen áll-e egy csúcstalálkozó megszervezésére Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között. Egy izraeli forrás szerint Netanjahu nem volt túl lelkes, de azt mondta, hogy fontolóra venné, ha mindkét fél ezt akarná.

Netanjahu tanácsadói áprilisban, majd májusban is felvetették az ötletet a Kremlnek, de nem kaptak pozitív választ. Kornyicsuk szerint az oroszok azt mondták, hogy nem tárgyalnak Krímről vagy Donbászról, és ez Ukrajna számára zsákutca volt.

Bennett Putyinnal és Zelenszkijvel is beszélt néhány napon belül Netanjahu júniusi leváltása után. Zelenszkij meghívta Bennettet egy fórumra, ahol felhívta a figyelmet Krím Oroszország általi annektálására. Bennett nem vett részt rajta.

Ukrán és izraeli tisztviselők szerint októberben Jichák Herzog izraeli elnök Kijevbe látogatott, és találkozott ukrán kollégájával, aki beszélt neki Netanjahu közvetítői erőfeszítéseiről, és megkérdezte, hogy az új izraeli kormány folytatná-e azokat.

Herzog tájékoztatta Bennettet, aki két héttel később találkozott Putyinnal Szocsiban. Bennett az utazás előtti napon felhívta Zelenszkijt, az ukrán elnök pedig ismét felvetette a csúcstalálkozó ötletét, és azt mondta, hogy talán alacsonyabb szinten is lehet – például nemzetbiztonsági tanácsadók, nem pedig államfők között.

Amikor Bennett Szocsiban felvetette az ötletet, Putyin egyáltalán nem volt lelkes, és keményen bírálta Zelenszkijt a beszélgetésről tájékoztatott ukrán és izraeli tisztviselők szerint.

Bennett és Herzog irodája nem volt hajlandó kommentálni ezt a történetet, ahogy Netanjahu sem.

Az izraeli kormány az elmúlt hetekben teljes hallgatásba burkolózott, miközben felerősödtek az ukrajnai orosz invázióra vonatkozó figyelmeztetések.

A legutóbbi telefonhívások során Antony Blinken amerikai külügyminiszter felvetette a kérdést Jáir Lapid izraeli külügyminiszternek, Putyin pedig Bennettnek. Az izraeli tisztviselők szerint mindkét esetben az izraeli fél többnyire hallgatott.

„Szeretjük Ukrajnát, de nem fogunk belekeveredni az olyan szuperhatalmak közötti konfliktusba, mint az Egyesült Államok és Oroszország. Van elég a tányérunkon” – mondta Ravidnak egy vezető izraeli tisztviselő.

Teljes cikk

Címkék:Naftali Benett, Oroszország, Ukrajna

[popup][/popup]