Bennett nem indul a parlamenti választásokon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy nem indul a következő, ősszel esedékes parlamenti választásokon.

Naftali Bennett (Forrás: screensot)

A leköszönő miniszterelnök nyilvános nyilatkozatában kijelentette, hogy segíteni fogja Jáir Lapid külügyminisztert, aki a koalíciós megállapodásban foglalt rotáció értelmében a héten átveszi a miniszterelnöki posztot, míg Bennett rotációs miniszterelnökként fog szolgálni az átmeneti kormány idején – írja az ujkelet.live.

,,A családom mellett Izrael a mindenem… továbbra is hűséges katonája maradok. Izrael szolgálata a hivatásom” – mondta.

,,Egy rövid év alatt többet tudtunk tenni, mint más kormányok hosszabb távon” – mondta. „Megmutattuk, hogy az emberek akkor is tudnak együtt dolgozni, ha ideológiailag nem egyeznek. Bebizonyítottuk, hogy a megállapodásoknak van értéke, és tudunk együtt dolgozni.”

Bennett megköszönte családjának a támogatást a nehéz év ellenére, és megköszönte Jamina pártja minisztereinek, Ajelet Saked belügyminiszternek és Matan Kahana vallásügyi miniszter helyettesnek a munkát.

Bennett, aki tavaly június óta áll a leköszönő kabinet élén, egy koalíciós megállapodás keretében került hatalomra, mindössze hét Kneszet mandátummal, és elveszítette jobboldali Jamina pártja három tagjának támogatását a rövid távú hivatali ideje alatt.

A jobboldali ellenzék bírálta, amiért ,,hazudott a választóinak”, miután beleegyezett, hogy koalíciót alkot baloldali és arab pártokkal, annak ellenére, hogy ígéretet tett a választások előtt, hogy nem tesz ilyet.

A kormányba való belépését azzal magyarázta, hogy Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök nem rendelkezett a saját kormányalakításhoz szükséges Kneszet mandátumokkal, és két éven belül az ötödik választási ciklusba vitte volna az országot.

Bennett bejelentette, hogy egy olyan kormány élére áll, mely változást hoz, és az évekig tartó politikai patthelyzetért Netanjahut okolta, aki megpróbálta megtartani a hatalmat annak ellenére, hogy három korrupciós ügyben folyik per ellene.

A Jamina vezetését régi politikai szövetségese, Ajelet Saked veszi át, aki korábban azt mondta, hogy csatlakozna Netanjahuhoz, hogy jobboldali kormányt alakítson, ha a választások eredménye ezt lehetővé teszi.

,,Bennett visszavonulása a politikától nagy veszteség az ország számára” – mondta Saked a párt tagjainak.

A koalíció a Jamina tagjainak dezertálása után vesztette el többségét a Kneszetben.

Jelenleg a koalíció a parlament feloszlatására irányuló törvény elfogadását próbálja megszavaztatni, de az ellenzék késlelteti a folyamatot a választások időpontjának kitűzése miatt. Az ellenzék október 25-ét akarja, mert a jesiva tanulóknak másnap kezdődne az oktatás, így nagyobb ultraortodox illetve vallásos cionista szavazó részvételére számíthatnának, míg a koalíció november elsejét akarja, hogy Lapid minél tovább maradjon miniszterelnök.

Ha csütörtök éjfélig nem fogadják el a Kneszet feloszlatásáról szóló törvényjavaslatot, lejár a Júdea és Szamária vészhelyzeti rendelet – amely kiveti az izraeli törvényt a telepesekre -, ami bírósági és jogi káoszt fog okozni.

Az ellenzék, mivel megtagadta a törvényjavaslat támogatását, arra kényszerítette Bennettet, hogy feloszlassa a Kneszetet, előrehozott választásokat eredményezve.

[popup][/popup]