Bennett: “Nem engedem, hogy Lapid miniszterelnök legyen”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Naftali Bennett, a nemzeti-vallásos Jamina vezetője vasárnap ígéretet tett arra, hogy nem fogja támogatni a centrista Jes Atid elnöke, Jáir Lapid kormányalakítását, rotációért cserébe sem.

Naftali Bennet

Izraelben kedden kerül sor két éven belül a negyedik parlamenti választásokra.

A jobboldali 20-as csatornának adott interjú során Bennett aláírt egy két pontos nyilatkozatot – írja az ujkelet.live:

„Nem engedem, hogy Jáir Lapid miniszterelnök legyen, rotációval (megállapodás) sem.” És „Nem hozok létre kormányt, amely az Iszlám Mozgalom, Manszour Abbász támogatásán alapul.”

Ezután Bennett felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy írja alá ő is a nyilatkozatot.

A nyíltan Netanjahuhoz közelebb kerülni kívánó Abbász kivált Ra’am pártjával a többnyire arab törvényhozók alkotta Egyesült Lista szövetségből, hogy külön induljon a mostani választásokon.

A választások előtt közzétett utolsó közvélemény-kutatások szerint Netanjahu Likud pártja erősödik, míg jobboldali riválisai, Bennett és Gideon Szá’ár (a jobboldali Új Remény) veszít támogatottságából. A felmérések alapján a második legnagyobb párt továbbra is Lapid pártja, a centrista Jes Atid (Van Jövő).

Bennett az esti húzással próbálja ellensúlyozni Netanjahu kampányának üzenetét, amely figyelmezteti a jobboldali szavazókat, hogy ha rá vagy Szá’árra szavaznak, valójában megszavazzák Lapidot miniszterelnöknek.

Teljes cikk

[popup][/popup]