Bennett: A zsidók terv szerint érkeznek a Templom-hegyre

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap reggel közölte, hogy a zsidók beengedése a Templom-hegyre Tisa Beáv alkalmából tovább folytatódik, az arab tüntetések ellenére.

A Templomhegy feljáratánál várakozó zsidók (Forrás: Twtiter screenshot)

Hivatalának közleménye szerint – tudósít az ujkelet.live – a miniszterelnök utasításba adta, hogy ,,a zsidók rendezett és biztonságos feljutásának a Templom-hegyre folytatódnia kell, a rend biztosítása mellett a helyszínen.” Továbbá a miniszterelnök ,,folyamatos tájékoztatást kap, és a következő órákban további helyzetértékeléseket fog tartani”.

Az első és a második szentély pusztulását gyászoló tisa beávi 25 órás böjtnap szombat este vette kezdetét.

Arab tüntetők vasárnap reggel elbarikádozták magukat a Templom-hegyen és kövekkel dobálták a rendőröket, órákkal azelőtt, hogy zsidók érkeztek volna a szent helyre, hogy megemlékezzenek az egykor ott álló két bibliai zsidó templom pusztulásáról.

A rendőrség letartóztatás nélkül feloszlatta a tüntetőket.

A zsidók reggel 8 körül kezdték meg a zarándoklatot kisebb csoportokban, és néhány órán belül több mint 1000-en jutottak be a szent helyre.

Az idei Tisa Beáv egybe esik a muszlim Íd al-Adhá áldozati ünnep kezdetével.

A rendőrség és a tüntetők közötti konfrontáció előzménye, hogy a jeruzsálemi muszlimokat napok óta tüzelik, hogy menjenek az Al-Aksza mecsethez, megakadályozni a zsidók vasárnapi látogatását a Templom-hegyen.

Az Ynet hírportál szerint a muszlim főpapok is csatlakoztak a felszólításokhoz országszerte, és a Wadi Ara környékéről több tucat arab érkezett a helyszínre.

Jeruzsálem arab lakossága provokációnak tekinti az óváros falai körüli, éjszakai Tisa Beáv körmenetet is, amelyre szombat este került sor.

A menet szombat este incidens nélkül ment le, a rendőrség biztosításával.

*

Az elmúlt napokban a héber média először kezdett el mélyebben foglalkozni a Templom – hegyen történő, tulajdonképpen 2019 óta zajló szembetűnő változásokkal. Jáir Serki, a 12-es csatorna vallási ügyekért felelős szerkesztője szombat esti riportja során egyenesen forradalomnak nevezte a fejüket elfordító rendőrök és a Waqf szeme láttára úgymond a radar alatt zajló eseményeket, ugyanakkor a Haaretz riportere Sam Sokol is terjedelmes cikkben foglalkozott az immár tényként kezelhető, a zsidók helyszínen történő rendszeres imádkozásával és a nagyon is valóságos Tóra-órák megrendezésével.

A helyszínen forgató Serki riportja szerint hónapok óta minden reggel egy hivatalos vallásos csoport imádkozik a Templomhegyen. A zsidók imakönyvek, tefillin vagy bármely más imaszimbólum nélkül gyűlnek össze, amellyel felhívhatják a muszlimok figyelmét az Al-Aksza mecsetnek is otthont adó helyszínen, ahol azelőtt a legkisebb gyanús mozdulatra a Waqf és az árgus szemekkel figyelő rendőrök kivezethették az imádkozni vágyókat.

Teljes cikk itt és itt.

Címkék:Templom-hegy, Tisa Böáv

[popup][/popup]