Ben Gvir lázít, Netanjahu tisztáz

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Miután az Egyesült Államok külügyminisztériuma “rasszistának” és “lázítónak” ítélte Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter (Otzma Jehudit) kijelentését a palesztinok szabad mozgásával kapcsolatban, Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala tisztázó nyilatkozatot adott ki, kizárólag angol nyelven.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök (Forrás: Wikimedia Commons)

,,Izrael maximális mozgásszabadságot biztosít Júdeában és Szamáriában mind az izraeliek, mind a palesztinok számára.

  • Sajnos a palesztin terroristák kihasználják ezt a mozgásszabadságot, hogy izraeli nőket, gyerekeket és családokat gyilkoljanak meg úgy, hogy különböző útvonalakon lesből támadnak rájuk.
  • 2023-ban harmincnégy civilt gyilkoltak meg palesztin terroristák, sokukat a hazafelé vezető úton.
  • A legutóbbi eset Batseva Nigri meggyilkolása volt a 60-as úton Júdeában, hatéves lánya szeme láttára.
  • E szörnyű gyilkosságok megelőzése érdekében az izraeli biztonsági erők különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be ezeken a területeken.
  • Erre gondolt Ben-Gvir miniszter, amikor azt mondta, ‘az élethez való jog megelőzi a mozgás szabadságát’.
  • Izrael folytatja a biztonság fenntartására irányuló politikáját, miközben szabad mozgást biztosít az izraeliek és a palesztinok számára”.

Emlékeztető: A 12-es csatornának adott interjújában Ben-Gvir azt mondta, hogy „az én jogom, a feleségem és a gyermekeim joga arra, hogy Júdeában és Szamáriában mozogjanak, fontosabb az arabok mozgásszabadságánál. Az élethez való jogom előbbre való, mint az ő szabad mozgásuk”.

Közvetlenül Mohamed Madzsadla izraeli-arab újságíróhoz fordulva Ben-Gvir kijelentette: „Sajnálom, Mohamed, de ez a valóság”.

Mérleg: A Hebron melletti Kirját Arba telep lakója, Ben-Gvir év elején történt hivatalba lépése óta 29-en vesztették életüket a területeken, összességében 35-en országos viszonylatban, míg 156 izraeli arabot gyilkoltak meg a közösségben futótűzként terjedő erőszakhullám következtében.

Az arab közösségekben tapasztalható, egyre növekvő bűnözési hullámot illetően, Ben-Gvir azt nyilatkozta, hogy biztonsági fenyegetést jelent Izrael államra nézve, és átterjedhet a zsidó közösségekre, amit ,,nagyobb fenyegetésnek” nevezett, mint a szinte napi rendszerességgel elkövetett gyilkosságok problémáját.

Teljes cikk

[popup][/popup]