Az USA elítéli az izraeli nemzetbiztonsági miniszter “rasszista retorikáját”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának szóvivője pénteken elítélte Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter (Otzma Jehudit) két nappal korábbi kijelentését, miszerint az élethez való joga felülmúlja az arabok szabad mozgáshoz való jogát Júdea és Szamáriában.

Itamar Ben-Gvir és Bezalel Szmotrich, a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus párt képviselői Jeruzsálem óvárosában, a Damaszkusz-kapunál egy korábbi képen

,,Határozottan elítéljük Ben-Gvir miniszter lázító megjegyzéseit a ciszjordániai palesztin lakosok szabad mozgásáról”- nyilatkozta a szóvivő a Walla hírportál riporterének, Barak Ravidnak. ,,Elítélünk minden rasszista retorikát, az ilyen üzenetek különösen károsak, amikor vezető pozícióban lévőktől érkeznek, és nem egyeztethetőek össze az emberi jogok mindenki számára történő tiszteletben tartásának törekvésével” – idézte az ujkelet.live.

Emlékeztető: A 12-es csatornának adott interjújában Ben-Gvir azt mondta, hogy „az én jogom, a feleségem és a gyermekeim joga arra, hogy Júdeában és Szamáriában mozogjanak, fontosabb az arabok mozgásszabadságánál. Az élethez való jogom előbbre való, mint az ő szabad mozgásuk”.

Közvetlenül Mohamed Madzsadla izraeli-arab újságíróhoz fordulva Ben-Gvir kijelentette: „Sajnálom, Mohamed, de ez a valóság”.

Mérleg: A Hebron melletti Kirját Arba telep lakója, Ben-Gvir év elején történt hivatalba lépése óta 29-en vesztették életüket a területeken, összességében 35-en országos viszonylatban, míg 156 izraeli arabot gyilkoltak meg a közösségben futótűzként terjedő erőszakhullám következtében.

Az arab közösségekben tapasztalható, egyre növekvő bűnözési hullámot illetően, Ben-Gvir azt nyilatkozta, hogy biztonsági fenyegetést jelent Izrael államra nézve, és átterjedhet a zsidó közösségekre, amit ,,nagyobb fenyegetésnek” nevezett, mint a szinte napi rendszerességgel elkövetett gyilkosságok problémáját.

  • ,,A valóság az, hogy egzisztenciális fenyegetéssel állunk szemben. Nem csak a több mint 150 meggyilkolt személyről van szó,” – mondta a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak adott interjújában, miközben fegyveres “milíciáknak” nevezte az arab bűnbandákat.
  • ,,Az arab szektorban elkövetett bűncselekmények könnyen átterjedhetnek a zsidó szektorra. Fegyvereik vannak, amelyek parancsra mind ellenünk irányulhatnak,” – közölte a nemzetbiztonsági miniszter, miközben arra a megjegyzésére miszerint ,,csak azért kell-e törődnünk az arab közösséget sújtó erőszakkal, mert ez átterjedhet a zsidó közösségekre,” Ben-Gvir azt válaszolta, hogy ennek a szempontnak a figyelembe vétele fontos.

Teljes cikk

[popup][/popup]