Bemutatta Irán a nukleáris robbanófej hordozására is képes rakétáit

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Nukleáris robbanófej hordozására is képes ballisztikus rakétákat tároló föld alatti létesítményt mutatott be az iráni állami televízió kedden. b1000A televízióban sugárzott beszámolóban több Emad típusú, precíziós irányítású ballisztikus rakéta látható az iráni Forradalmi Gárda által működtetett, egy hegy belsejében épített föld alatti létesítményben. A televíziós felvétel alapján és a félhivatalos Tasnim hírügynökség közlése szerint a létesítményt Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke avatta fel látogatása során.

Az Egyesült Államok szerint a nukleáris robbanófej hordozására is képes Emad rakéta 1700 kilométer hatótávolságú, találati pontossága 500 méter, és 750 kilogramm töltet célba juttatására alkalmas.

Ez az első olyan precíziós irányítású rakéta, amellyel lehetséges elérni az Irán részéről ellenségnek tekintett Izrael területét is.

A rakétát tavaly október elején tesztelték sikerrel. A rakétateszttel az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iráni szankciókkal foglalkozó munkabizottsága szerint Teherán megsértette az ENSZ BT ballisztikus rakétákra vonatkozó tilalmát.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]