Bejrút: már 78 a halottak és 4 ezer a sebesültek száma – Izrael humanitárius segítséget ajánlott

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Sokan lehetnek még a romok alatt.

Beirut explosion: scores dead and thousands hurt as blast rips through city

Beirut has been rocked by two powerful explosions, devastating parts of the city and injuring thousands of people. Eyewitness footage shared widely on social…

Hassan Diab miniszterelnök szerint 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel, amit 2013 óta tároltak ott megfelelő óvintézkedések nélkül. Azt ígérte, a raktárral kapcsolatban hamarosan „tényeket fognak nyilvánosságra hozni”, ugyanakkor nem akart elébemenni a nyomozásnak. Az ammónium-nitrátot többnyire mezőgazdasági műtrágyák és robbanóanyagok készítéséhez használják, felrobbanásakor mérgező gázok szabadulhatnak fel, köztük ammónia és nitrogén-oxidok.

Az izraeli kormány humanitárius segítséget ajánlott fel Libanonnak: elsősorban orvosi eszközöket és a mentéshez szükséges felszerelést, de megfontolják mentőalakulatok kiküldését is. Több észak-izraeli kórház jelezte, hogy készen állnak arra, hogy sérülteket fogadjanak be.

Libanoni részről még nem érkezett válasz a felajánlásra. Miután a libanoni kormánynak tagja az Izrael elpusztítását hirdető Hezbollah, nem valószínű, hogy az ajánlatot elfogadják.

Címkék:Bejrút, robbanás

[popup][/popup]